2024. április 25., csütörtök

Hűsít és megédesít

A nyár nem múlhat el fagyizás nélkül, illetve kevés olyan ember van, aki ne enne meg belőle legalább egy gombóccal az év legmelegebb szakaszában. Ezen évszak leghűsítőbb édességét szemmel láthatóan igencsak kedvelik a szabadkaiak, hisz szabadidejük nagy részét ilyenkor a kávézók, az éttermek és a cukrászdák árnyékos kerthelyiségeiben töltik a legszívesebben.

A cukrászdákban 20-30 különféle ízesítésű fagyi várja a vásárlókat (Gergely Árpád felvétele)

A cukrászdákban 20-30 különféle ízesítésű fagyi várja a vásárlókat (Gergely Árpád felvétele)

Nem csak a vendéglátóipari egységek asztalain látni fagyival teli tálkákat, hanem a parkokban ücsörgő, beszélgető lakosok kezében is teli tölcsérek vannak. Körképünk készítésekor számos fagyizót meglátogattunk a város központjában.
A legtöbb helyen gombóc formájában árulják a nyár slágerét. Ennek ára 50 és 100 dinár között mozog. Csavart, lágy, csokoládé- és vaníliaízű fagylaltot is vehetünk, ami mennyiségtől függően 50, 100, 150 vagy 200 dinárba kerül. Egy helyen találtunk grammra mért hűsítő édességet, ott a grammonkénti ár egy dinár. Néhány helyen a cukorbetegekre is gondoltak, így a városközpontban cukormentes édességet is vásárolhatunk, ízük pedig ugyanolyan jó, mint a cukorral édesített fagylaltoké. Az egyszerű tölcsér mindenhol ingyenes, aki pedig a nagyobb és talán jobban kézre eső édes ostyatölcsért választja, annak 20 dinárral kell többet fizetnie. Bizonyos fagyizókban műanyag kehelyben is elvihető a fagylalt, amit azután a vásárló sétálás közben elkanalazgathat.
A klasszikus vaníliás, csokis, epres fagyik mellett közkedvelt desszert ízesítésűeket is láthatunk a kínálatban. Ilyenek például a lúdláb, a zserbó, a praliné, a sajttorta, a bajadéra, a ferreró ízű fagylaltkülönlegességek. Ezeken kívül találkozhatunk még jaffa, kolumbiai kávés, fahéjas-kekszes, pekándiós, red bullos, rágógumi ízesítésűvel is. Mindegyik cukrászdában legalább 20-30 különféle ízesítésű fagyit kínálnak, amik között mindenki megtalálhatja a kedvérevalót, illetve szájíze szerint kombinálhatja a gyümölcsös, tejes, jeges és a krémes változatokat.