2024. április 19., péntek

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa?

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Ez az első, emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása az ún. barna zsírszövet funkcióira. A kutatás eredményeinek lehetséges jelentősége igen nagy, mivel az elhízás súlyos egészségi probléma a társadalmakban, és növekszik a cukorbetegek száma is.
A barnazsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciójuk a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát. Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több a barna zsírszövetük. „A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet, cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukorszint és a vérzsírszint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimulálja a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – nyilatkozta Michael Symonds professzor, a tanulmány társszerzője.
Egy általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barnazsírszövet-állományát. „Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért, képesek voltunk megvizsgálni olyasvalakit, aki elfogyasztott egy kávét, hogy lássuk, a barna zsírszövet forróbb lett-e” – magyarázta Symonds.
Az eredmény pozitív volt.
„Most azt kell kideríteni, hogy a kávé egyik összetevőjeként szolgáló koffein stimulálja-e, vagy van-e másik összetevő, ami segíti a barna zsír aktivizálódását. Jelenleg koffein tartalmú táplálék-kiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük, van-e hasonló hatásuk” – közölte Symonds professzor.
Ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló program részeként vagy glükózszabályzó program részeként használhatjuk a cukorbetegség megelőzésére.