Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

A levendula reneszánsza

Hetedik alkalommal rendezték meg a szegedi Füvészkertben a levendula és rózsa ünnepét

Nagy Magdolna

2020. június 30., 08:47

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Több mint ötvennapi kényszerszünet után kinyitotta kapuit a vajdaságiak által is gyakran látogatott újszegedi Füvészkert, noha a látogatóknak be kell tartaniuk a fertőzés elkerüléséhez nélkülözhetetlen szabályokat. Az elmúlt hétvége a levendula és a rózsa jegyében telt, hetedik alkalommal tartották meg a levendula és rózsa napokat a Szegedi Tudományegyetem botanikus kertjében, ami ezúttal egybeesett a neves tihanyi levendulaünneppel.

Fotó: Nagy Magdolna

Fotó: Nagy Magdolna

A szép idő, a lila színárnyalataiban pompázó levendulák kellemes illata és a francia sanzonok dallamai kellemes környezetet biztosítottak az odalátogagóknak. Meggyőződhettünk, hogy levendulából a szappantól kezdve a szörpön át a Birodalmi Csillagrombolóig nagyjából minden készíthető, a rendezvény vásár részén találtunk is néhány klasszikus és kevésbé klasszikus megoldást a témában. Például szörpöt, füstölőt, lekvárt, bort és sört, gyertyát, zsákot, párnát, ékszert, játékot, levendula-buzogányt…

Bár ez a virág a Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos, mégis vidékeinken sok kert és balkon ékessége, amely ugyan a száraz, napos, sziklás helyeket kedveli, de alkalmazkodik a mesterségesen teremtett élőhelyéhez is. Előnyös tulajdonságainak köszönheti népszerűségét, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években valóságos reneszánszát éli.

Lótuszvirágot kereső anya és fia a légzőgyökerek „társaságában”

Lótuszvirágot kereső anya és fia a légzőgyökerek „társaságában”

Az SZTE kertje és kulturális irodájának kétnapos rendezvényen színvonalas és érdekes programok sokasága várta a szép számú látogatót, a programkínálatból pedig nem hiányoztak a koncertek, növénybemutatók, kézművesvásár, a gyerekeknek szóló előadások, a táncműhely, vagy a méhészeti bemutató sem. Az ismeretterjesztő előadásokon és bemutatókon közelebb kerültek az érdeklődőkhöz a középkori gyógynövénykertek titkai, a méhészet rejtelmei, a rózsák fajtái és jelképei, ugyancsak a szappankészítés története. Koncertet adott többek között a Terebes zenekar, a Benedekfi-testvérek, az Smyrna zenekar, a táncbemutatókról a Bánát Néptáncegyüttes és a Cuháré Táncegyüttes gondoskodtak, felléptek a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészei, a Népzenei Kamaraműhely és a Piarista Alapfokú Művészeti Iskola növendékei. A legkisebbeknek a Grimm-Busz Színház és a Csiga Duó kínált műsorokat. Az érdeklődők szárított levendulacsokrokat, vázákat, levendulapálinkát, illatpárnákat, levendulapalántát, levendula-olajat és sok mást vásárolhattak a rendezvényen. 

A lepkeház

A lepkeház

A kivételesen gazdag, egész napos feltöltődést biztosító program mellett a füvészkertben bűn volt kihagyni a június 5-én újra megnyílt trópusi lepkekertet, a Füvészkert növényi sokfélesége mellett egészen jól megférő lepkesokaságot. A rózsákon, levendulán is előszeretettel röpködő mintegy húsz lepkefaj közel 250-300 színpompás, trópusi egyedével találkozhatunk a botanikus kertben. A járványügyi előírások miatt a fóliaházban egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak, és a maszk viselete is kötelező, de ez nem akadály azok előtt, akik életkoruk ellenére szívesen vetik be magukat ismereteik bővítésébe.

A levendula illatát nagyon sokan a szappanban ismerik fel

A levendula illatát nagyon sokan a szappanban ismerik fel

Feltárulnak a gyógynövénykertek titkai

Feltárulnak a gyógynövénykertek titkai

Megfelelő kezekben, megfelelő helyen és megfelelő ideig nevelve tekintélyes méreteket ölthet egy-egy növény

Megfelelő kezekben, megfelelő helyen és megfelelő ideig nevelve tekintélyes méreteket ölthet egy-egy növény

Senki sem számolja, hányféle kaktusz található a füvészkertben. De minek is? Elég az alak-, és színgazdagság

Senki sem számolja, hányféle kaktusz található a füvészkertben. De minek is? Elég az alak-, és színgazdagság

Kézművesvásár a botanikus kert bejáratánál

Kézművesvásár a botanikus kert bejáratánál


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége