2024. április 23., kedd

Utazhatunk az EU-ba?

Tovább növekszik a fertőzések száma Szerbiában

A járványhelyzettel megbízott illetékesek Brüsszelben megvitatták, mely országokból lesz engedélyezett és honnan lesz tilos a belépés az Európai Unióba, ennek eredményeképp két lista született, adta hírül a Euronews.

Az értesülések szerint Szerbia azoknak az országoknak a listáján szerepel, ahonnan szabadon beutazhatnak a polgárok július elsejétől az Unióba. Szerbián kívül Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Törökország, Kína, India lakosságának is engedélyezik a beutazást. Tiltólistán szerepelnek viszont az Egyesült Államokból érkezők, de Brazília, Oroszország és Katar területéről sem engednek be senkit.

A hazai járványhelyzettel kapcsolatban pénteken Predrag Kon epidemiológus kifejtette, kétség sem fér hozzá, hogy a koronavírus visszatért Szerbiába, az utóbbi napok igen magas járványügyi adataira utalt. A köztársasági járványügyi válságtörzs tagja kifejtette, a Sars-Cov-2 vírus megmutatta, nem tartozik a tipikus légzőszervi nehézségeket okozó vírusok sorába; aktivitása nem köthető bizonyos időszakokhoz, a nyári idényben is képes gyorsan terjedni. A megfertőződöttek 57-58 százaléka nincs tisztában azzal, hogyan és hol fertőződött meg.

Az országban péntek 15 óráig 8.495 tesztet végeztek el, 193 esetben állapították meg a koronavírus-fertőzés jelenlétét. Ezzel 1.068-ra nőtt az aktív fertőzések száma, 26-an lélegeztetőgépen vannak. Egy személy hunyt el az elmúlt nap alatt a fertőzés következtében, a halálozási arány 1,95 százalék, eddig 265 személy veszítette el itthon a SARS-CoV–2 vírus ellen folytatott harcot. Összesen 13.565 esetet regisztráltak, 374.875 tesztet végeztek el.