2024. március 29., péntek

Kon: A vírus visszatért Szerbiába

Kétség sem fér hozzá, a koronavírus visszatér Szerbiába – jelentette ki a sajtóban Predrag Kon epidemiológus, az utóbbi napok igen magas járványügyi adataira reagálva.

A köztársasági járványügyi válságtörzs tagja az Oko című televízióműsor vendégeként kifejtette, a közeljövőben derül ki milyen erővel tért vissza a vírus, de az máris látszik, hogy a Sars-Cov-2 nem tartozik a tipikus légzőszervi nehézségeket okozó vírusok sorába; aktivitása nem köthető bizonyos időszakokhoz, hisz a nyári idényben is képes gyorsan terjedni.

Kihangsúlyozta, Belgrádban is kezd fenygetővé válni a járványhelyzet. A fővárosban a fertőzés terjedését leginkább a különböző ünnepségek megrendezése segítette elő.  

– A megfertőződöttek 57-58 százaléka nincs tisztában azzal, hogyan és hol fertőződött meg, ami azt jelzi, hogy a vírus folyamatos körforgásban van. Nem lehet figyelmen kívül hagyni ezeket a számokat, a helyzetet komolyan kell venni, fel kell hívni a lakosság figyelmét, hogy térjenek vissza az óvintézkedések betartásához – nyilatkozta Predrag Kon.