2024. április 18., csütörtök

Meghaladni Trianont

Lapszámbemutatót tartott az Aracs folyóirat

A trianoni békediktátum centenáriumának alkalmából megjelent az Aracs folyóirat Trianon-száma. A kiadványt tegnap mutatták be a szabadkai Médiaház tanácstermében. A tematikus szám különlegessége, hogy több mint 20 anyaországi és délvidéki szerző írását gyűjtötték össze. A számban több mint 30 képzőművész alkotásait láthatjuk, amelyek a trianoni békediktátum és a nemzeti összetartozás témakörében készültek.

Bata János bemutatja az Aracs legújabb számát (Fotó: Szalma Brigitta)

Bata János bemutatja az Aracs legújabb számát (Fotó: Szalma Brigitta)

Elsőként Gubás Ágota, az Aracs szerkesztőbizottságának tagja köszöntötte a megjelenteket. Bata János főszerkesztő beszédében kiemelte, a legfontosabb, hogy minden tragédiában, gyászban, szomorúságban próbáljuk megtalálni azt, ami kivezet bennünket abból, ami száz évvel ezelőtt megtörtént az őseinkkel.

– Örömmel tölt el bennünket, hogy a nemzeti összetartozásnak mi is részesei lehetünk. Mindannyian egynek érezzünk magunkat a nemzettel, és a nemzet egy tagjának érezhetjük magunkat. Erre gondolunk mindannyian az Aracs folyóiratnál. A folyóirat tizenkilenc évvel ezelőtt úgy indult, hogy a Kárpát-medence magyarságát megszólítva üzen mindannyiunknak, akik itt élünk, akik az anyanyelv, a nemzet, a haza okán összetartozunk – hangzott el Bata János köszöntőjében.

A szám verseiből és publikációiból Basity Gréta és Némedi Imre olvastak fel. A többi között elhangzott egy részlet Apponyi Albert gróf békefeltételekre adott válaszából is.