2024. április 23., kedd

Ingyenes teszt az országba belépő szerbiai állampolgároknak

Szerbia valamennyi állampolgárának, akik külföldről térnek vissza az országba, ingyenes koronavírus-tesztelésre van lehetőségük – jelentette be a Tanjugnak Mirjana Milenković, a Belgrádi Közegészségügyi Intézet munkatársa.

Elmondta, a teszt eredményére néhány napot kell várni. Amennyiben az eredmény negatív, megszűnik az illető 14 napos karanténkötelezettsége.

A polgárok az országba való belépéskor a határon kapnak tájékoztatást arra vonatkozóan, mely egészségügyi intézményekben jelentkezhetnek. A polgárok telefonon érdeklődhetnek, majd időpontegyeztetés után az adott intézményben mintát vesznek tőlük.

Milenković elmondta, országszerte mintegy 20 egészségügyi intézmény vesz részt ebben a folyamatban.

Mint ismeretes, azoknak, akik külföldre utaznak, a legtöbb célország esetében szükségük van negatív teszteredményeket felmutató vizsgálatra. Szerbiában ennek ára 6.000 dinár. Külföldön magasabb összegekért, Ausztriában például 190 euróért, az Egyesült Államokban 120 dollárért végzik el a szükséges vizsgálatot. A kiutazás előtti tesztet a Szerbiai Klinikai Központ elemzi, PCR-vizsgálatról van szó.