2024. április 25., csütörtök

Kétszáz millió euró hitel Szerbiának

Ezzel a hitellel az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának befektetései az országban elérik az 1 milliárd eurót

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja 200 millió eurós hitelkeretet hagyott jóvá Szerbiának, melyet a koronavírus leküzdésére használ fel az ország egészségügyi rendeszerében, adta hírül az Európa Tanács a Beta hírügynökség jelentése szerint.

A szerb kormány számos intézkedést hozott, beleértve a védőfelszerelés és a különféle egészségügyi eszközök vásárlását, melyek segítségével felvehette a harcot a járvány ellen. Az ET Fejlesztési Bankjának kölcsönét a koronavírus-járvány miatt adódott rendkívüli kiadások lefedésére fordítják, áll többek között a közleményben. Ezzel az anyagi fedezettel remélik megőrizni az egészségügyi rendszer stabilitását, és az egészségügyi személyzet védelmét. Az összegből a tervek szerint jut majd egészségügyi eszközökre, gyógyszerekre, orvosi felszerelésre, monitorokra és koronavírus-tesztekre, fókuszban azonban a járvány- és sebészeti szájmaszkok, fertőtlenítőszerek és védőöltözékek szerepelnek.

A Fejlesztési Bank egyébként máris több irányból támogatja a szerbiai egészségügyet. A bank nemrég hagyott jóvá 54 millió eurós hitelt egy új belgrádi gyermekkórház (Tiršova Dva) kiépítésére, és egy 200 millió eurós beruházást az ország egészségügyi infrastruktúrájának fejlesztésére. A legújabb jóváhagyott hitellel a Fejlesztési Bank befektetései az országban elérik az 1 milliárd eurót.

Rolf Wenzel bankkormányzó szerint a járvány nyomán mindenütt új befektetésekre van szükség az egészségügyi rendszerbe, ezért a bank gyorsan reagált az EU-tagországok esetében is. Siniša Mali pénzügyminiszter a közlemény szerint háláját fejezte ki az intézménynek a gyors reakcióért, és hozzátette, hogy a hitel hozzájárul ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő egészségügyi ellátást, és hogy a járványból minél kevesebb káros következménnyel kerüljünk ki.