2024. április 26., péntek

Startolt az ovi

Szerény érdeklődéssel Kishegyes községben is megnyitotta kapuit az iskoláskor előtti intézmény
A kishegyesi központi óvoda épülete (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi központi óvoda épülete (Lakatos János felvétele)

Az országos gyakorlattal összhangban Kishegyes községben is újra megnyitotta kapuit az iskoláskor előtti intézmény a gyerekek számára. Igaz, a község három óvodája közül még csak az egyik, és abban is nagyon szerény létszámmal folyik a munka. Janó Mária, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az újranyitást alapos előkészületek előzték meg.

– Az óvodai munka újrakezdéséhez ki kellett jelölni egy ügyeletes épületet. Mi a kishegyesi központi óvoda épületét jelöltük ki erre a célra, mivel figyelembe vettük a szülők igényeit, és ezen a településen volt a legtöbb érdeklődő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Szeghegyről és Bácsfeketehegyről is ide érkeznek azok a gyerekek, akik igénylik a napközis ellátást. A gyerekek fogadása előtt túlestünk egy nagytakarításon, valamint megtörtént az épület és a játszótér fertőtlenítése. Emellett ellenőriztük, hogy érvényes-e minden dolgozónk egészségügyi állapotára vonatkozó vizsgálat. Akinek kellett, az felfrissítette, így intézményünk ebből a szempontból is megfelel a szabályoknak. Sikerült a munkát is beosztanunk, természetesen az illetékes szervek által előírt utasítások alapján – számolt be az igazgató.

Az óvoda újranyitása fontos lépés volt, egyelőre azonban elég visszafogott az érdeklődés a szülők irányából. Ennek talán az is lehet az oka, hogy különböző feltételeknek kell megfelelni a napközis szolgáltatás igénybevételéhez. A szülőknek különböző iratokkal kell igazolniuk, hogy eleget tesznek a feltételeknek, mondta Janó.

– Fontos kiemelni, hogy mi egy kis közösség vagyunk, és nagyon minimális az érdeklődés a napközi iránt. A szülők igyekeztek másként megoldani a gyerekek elhelyezését, és sokan úgy vannak vele, hogy megpróbálják kicsinyüket minél több ideig otthon tartani a családi környezetben. Viszont nekünk kötelességünk beindítani a foglalkozást azok részére, akiknek nincs más megoldásuk a felügyeletre. A szülők feladata, hogy a munkáltatótól kapott dokumentummal igazolják a munkaviszonyukat. Vagyis, hogy nem tudnak otthonról dolgozni, hanem napi szinten kötelesek megjelenni a munkahelyükön. Bizonylatot kell hozniuk a gyerek egészségügyi állapotáról is, és a vakcinák felvételéről – számolt be az igazgató, majd arról is szólt, hogy a szülők még vélhetőleg tartanak a fertőzéstől, s ez is közrejátszhatott abban, hogy csak kevesen engedik a gyerekeket közösségbe. Egyébként az óvodák „újraindulása” csak azokra vonatkozik, akiknek semmilyen más lehetőségük nincs a gyermek felügyeletére vonatkozóan.

Janótól végezetül azt is megtudtuk, hogy a foglalkozások során a gyerekeket elsősorban az egészségmegőrzésre fogják felkészíteni, emellett sokat fognak a szabadban tartózkodni. Persze, a játékos foglalkozások sem maradnak el. A napközi munkaideje megegyezik a korábbival, vagyis reggel 6 órától délután fél négyig tart.