2024. április 25., csütörtök

Elszaporodott a kullancs Óbecsén

A községben csütörtökön kezdik el a permetezést

Vajdaság több településén még az esős napok előtt elvégezték az idei első kullancsirtást, Óbecse azonban ezzel az idén is komoly késésben van: ha az időjárás nem szól közbe, holnap (május 7-én) 10 és 17 óra között végre permetezik a község összes településén a kullancsokat és a szúnyoglárvákat.

Az Erdőtelepítők Parkjában is sokan szeretnek kutyát sétáltatni (Fehér Rózsa felvétele)

Az Erdőtelepítők Parkjában is sokan szeretnek kutyát sétáltatni (Fehér Rózsa felvétele)

A kutyakozmetikusok tapasztalata szerint az idén több a kullancs, mint tavaly: Mirjana Doroslovački például legutóbb egy kutyából 50 kullancsot szedett ki. Február vége óta az Egészségházban és az állatorvosi rendelőkben is megnőtt a kullancscsípés miatt jelentkezett személyek száma.

– Február vége és május vége között különösen sokan hozzák hozzánk a háziállataikat vagy azért, mert megbetegedtek a kullancscsípéstől, vagy azért, mert nem tudják kivenni belőlük a vérszívót. Mivel enyhe volt a tél, a kullancsidény is előbb elkezdődött a szokásosnál. Naponta akár négy fertőzött állatot is kezelnünk kell, ami az esetek 10 százalékát teszi ki. Ez nagyjából azonos a korábbi évekéhez képest, de az idén többen vásároltak kullancs elleni szert, mint tavaly. A kullancsok elleni harc leghatékonyabb eszköze épp a gazdik felvilágosítása, csak ennek köszönhetően csökkenhet a fertőzések száma – tudtuk meg Velimir Mikalački állatorvostól.

Az embereknél az egyik legsúlyosabb kullancs okozta betegség a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a macskáknál és a kutyáknál azonban a fertőzött kullancs leggyakrabban babéziát, ehrlichiózist és anaplazmózist, kutyáknál kivételes esetben Lyme-kórt is okozhat – ezek ellen a megelőzés a leghatékonyabb módszer. A piacon manapság számos kullancs és egyéb élősködő elleni szer (spot on, nyakörv, spray, tabletta) közül lehet választani.

Óbecsén még február 28-án kiírták a közbeszerzési eljárást a kullancsok és szúnyogok permetezésére, de a szerződést csak április 14-én írta alá az önkormányzat a belgrádi Eko dez vállalattal. A két évre szóló keretszerződés becsült értéke csaknem 20,5 millió dinár. A holnapi kullancsirtást az AQUA K-OTHRINE 20 EW szerrel végzik, a LARVASTOP ZG szerrel pedig a szúnyoglárvákat semmisítik meg.