2024. március 28., csütörtök

Terméskieséssel számolhatnak a baracktermesztők

A március második felében tapasztalt fagyok károkat okoztak a gyümölcsösökben

Március huszadika körül a korábbi felmelegedést követően több napig tartó lehűlés következett be, a kora reggeli órákban –6 ⁰C-ig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ennek következtében már akkor úgy tűnt, hogy jelentős károkra számíthatunk a sárgabarack-ültetvényekben. Fel is kerestünk két termelőt, hogy nyilatkozzanak erről lapunknak, és akkor azt a választ kaptuk, hogy a terméskiesés bizonyosnak tűnik, viszont a kár mértékét akkor még nem látták pontosan. Egy hónap múltán újra felkerestük őket.

Óvári Zsolt ludasi gyümölcstermesztő több holdnyi területen foglalkozik sárgabarackkal, és elmondása szerint fajtától és parcellától függően akár 80 százalékos károk is keletkezhettek a kajsziban.

A sárgabarack virágjainak csupán kis hányadából számíthatunk termésre (Fotó: Benedek Miklós)

A sárgabarack virágjainak csupán kis hányadából számíthatunk termésre (Fotó: Benedek Miklós)

– A laposabb, fagyzugos helyeken 80 százalékos terméskiesésre van kilátásunk. Azokon a parcellákon, amelyek nyitottabb területen vannak, és szellősebbek, illetve ahol egy kis füstöléssel, egy kis permetezéssel sikerült védekeznünk a fagy ellen, ott körülbelül 50 százalékos a kár. A hideg idő hosszú ideig tartott. Három héten keresztül azt tapasztalhattuk, hogy 1–2 napos felmelegedést követően újra lehűlt a levegő, amikor már azt hittük, hogy fellélegezhetünk, újra jött egy nagyobb lehűlés. A korábbi fajtákban, mint például a New Jersey, a legnagyobb a kár. A későbbi fajták, mint például a Magyar kajszi, amelyek ellenállóbbak, és amelyek esetében maguk a fák is terebélyesebbek, ott kisebbek a keletkezett károk – fogalmazott Óvári Zsolt. Beszélgetőpartnerünk emellett elmondta, hogy az őszibarackosok és a körtések is megsínylették a március második felében tapasztalt lehűlést, viszont a károk nem tetemesek.

A királyhalmi Berényi László gazdaságában biotermeléssel foglalkozik, így gyümölcsöseiben ellenállóbb fajtákkal találkozhatunk. Ennek ellenére az idén nem számítanak bőséges szüretre.

– A kajszival kapcsolatban azt kell mondanom, hogy csak kóstoló lesz belőle. A fák tetején imitt-amott lehet látni egy-egy barackot. Régebbi fajtákkal foglalkozunk, amelyek a biotermelésben is alkalmazhatóak, mivel ellenállóbak a faggyal és a betegségekkel szemben is. A Magyar kajszi és a Novosadka rodna is bevált a termelésben. A tavalyelőtti terméskiesést követően tavaly nagyon szép termést hoztak, az idén azonban újra nagy terméskiesésünk lesz. Az őszibarack esetében is látszik, hogy volt bizonyos kár, viszont azt még nem tudjuk megmondani, hogy mekkora. Most tart a sziromlevelek hullása, és ilyenkor még nem szoktam becslést végezni. A múlt héten tapasztalható lehűlést viszont az almák és a körték sínylették meg, pontosabban azok a fajták, amelyek korábban kivirágoztak. A későbbi fajták esetében nincsenek károk – nyilatkozott Berényi László.