2024. április 18., csütörtök

Ma a matematika van soron

A nyolcadikosok szerdán az anyanyelvvel kezdték az online próbazáróvizsgát

Mintegy 65 800 szerbiai nyolcadikos töltötte ki szerdán a próbazáróvizsga tesztjét anyanyelvből. A rendkívüli állapotra való tekintettel az oktatásügyi minisztérium korábban úgy döntött, hogy a diákok online, a mojaucionica.gov.rs platformon keresztül fogják megoldani a feladatokat. Erre reggel 8 és este 8 között volt lehetőségük. Az anyanyelvi teszt kitöltésére egy óra állt a rendelkezésükre.

A próbazáróvizsga ma (csütörtökön) a matematikával folytatódik, holnap pedig a kombinált teszt feladatai várnak a végzősökre. A feladatok megoldásait mindhárom napon este 8 óra után tudják megtekinteni. Az oktatásügyi minisztérium közleménye szerint a feladatok elemzésére szombaton 12 és 14.30 között kerül sor az RTS 3 csatorna műsorán. A szerbiai nyolcadikosok 4,4 százalékának nincs otthon internet-hozzáférése, számítógépe vagy laptopja a tesztek kitöltéséhez. Az oktatásügyi minisztérium informatikáért és az E-Közigazgatásért felelős irodája a Telekom Srbija, a VIP, a Telenor, a Comtrade és a Huawei támogatásának köszönhetőek csaknem 2800 nyolcadikosnak ajándékozott tabletet, okostelefont és mobiltelenkártyát. Amennyiben ezenfelül vannak még olyan diákok, akiknek nincsenek technikai lehetőségeik a tesztek kitöltéséhez, holnap meg fogják kapni az iskoláktól mindhárom tesztet nyomtatott formában – áll a közleményben.

Megkeresésünkre L. D., az egyik szabadkai nyolcadikos elmondta, nem tapasztalt semmilyen fennakadást a feladatok megoldásakor. Szerinte a magyar nyelv és irodalom teszt közepes nehézségű volt, hiszen könnyebb és nehezebb feladatokat is tartalmazott. Szerencsére a platform többször is figyelmeztette arra, hogy mennyi ideje van még a feladatok megoldásához, így nem érezte azt, hogy kifutna az időből.

Egy másik tanuló, SZ. P. nem érezte nehéznek a tesztet, mivel sokat készült rá. Elmondta, hogy nagyon lassú volt a rendszer, és ezt nemcsak ő tapasztaltat, hanem több osztálytársa is. Az egyik feladat megoldása után a rendszer visszadobta az előző kérdésekre, ami miatt sok időt elvesztett a megadott egy órából.

Az általunk megkérdezett temerini szülő, T. L. szerint a lánya egy órán át nem tudott bejelentkezni a platformra. Elmondása szerint a rendszer hátránya az, hogy nagyon lassú. Két kattintás között másfél-két perc is eltelhet. A tesztet nem találja nehéznek. Azt is megosztotta velünk, hogy az osztályban a többi szülőnek vegyes tapasztalatai vannak a platformmal kapcsolatban. Azok a diákok, akik a reggeli órákban jelentkeztek be, fennakadások nélkül ki tudták tölteni a tesztet. Azok, akik később szerették volna megoldani a feladatokat, hibajelzésre akadtak, és szintén a rendszer lassúságára panaszkodtak.