2024. április 19., péntek

Virtuális séta a Kortárs Galériában

Blaskó Árpád: Az új weboldal segítségével bebarangolhatjuk majd a Raichle-palotát

A szabadkai Kortárs Galéria tegnap új weboldalt tett aktívvá, amelyet a https://sgsu.org.rs/hu/ címre kattintva lehet elérni. Ahogyan azt Blaskó Árpádtól, a szabadkai Kortárs Galéria igazgatójától megtudhattuk, a weboldalon keresztül otthonról nyerhetünk betekintést az épületbe:

Vasárnaponként újabb történeteket teszünk közzé a palotáról és a Kortárs Galériáról is (Fotó: Gergely Árpád)

Vasárnaponként újabb történeteket teszünk közzé a palotáról és a Kortárs Galériáról is (Fotó: Gergely Árpád)

– Az érdeklődők virtuális sétát tehetnek a galéria fönti terében és megtekinthetik a Művésznők című kiállításunkat, amely a gyűjteményükben őrzött női alkotók munkáit mutatja be. Virtuális tárlatvezetést is létrehozunk, pontosabb a művek ismertetését, miközben több termet, a palota egykori szobáit is bebarangolhatjuk, a nagyszobától a gyerekszobáig. A weboldalunkon fel van tüntetve, hogy épp melyik helyiségben tartózkodunk, és virtuálisan abba léphetünk be, amelyikbe szeretnénk. Az új weboldalunkon történő tárlatvezetés kapcsolódik a Facebook-oldalunkhoz is, mivel ott külön-külön bővebben, érdekes információk kíséretében mutatjuk be az alkotásokat és az alkotóikat. Amennyiben tehát a kettőt együtt használjuk, élménydús virtuális galérialátogatásban lehet részünk otthonról. A továbbiakban ez egy naptárszerű weboldal lesz. Minden eseményünk kísérhető lesz a kalendáriumban. Ez egyrészt megkönnyíti a szervezést, másrészt elősegíti az átláthatóságot. A naptárrészben folyamatosan megjelennek majd az újdonságok, nemcsak a kiállítások, hanem a kísérőprogramokat illetően is. Ez fontos része a weboldalnak, de inkább a későbbiekre vonatkozik, annyira még nem használható, mert online dolgozunk. Előkészületben van az is, hogy virtuálisan a palota többi részébe is eljussanak az érdeklődők, és ez a fajta séta kiterjedjen az egész épületre. A galériának lélegzetelállítóak azok a helyiségei is, amelyet a látogatók egyébként nem látnak, a hátsó lépcsőháztól kezdve a padlástérig és a pincéig. Sok érdekességet és gyönyörű szecessziós jegyeket rejtenek – emelte ki a lapunknak Blaskó Árpád.

A Kortárs Galéria a járványügyi intézkedések miatt történt bezárása után is folyamatosan tartja a kapcsolatot a látogatókkal és különböző feladatokat is megosztanak a közösségi hálón:

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

– Ez a pedagógia programunk része. Az alkotásokhoz kapcsolódóan online műhelymunkát hoztunk létre. Olyan játékos, a kreativitást serkentő feladatokat adunk fel, amelyet a galériakedvelők, fiatalabbak és gyerekek otthon is megoldhatnak. Nagy örömünkre sokan reagáltak, amikor Mirjana Šipoš Kislány galambbal című alkotásához kapcsolódóan azt kértük, hogy mutassák meg nekünk, hogyan töltik otthon az időt a házi kedvenceikkel. Elárasztottak bennünket érdekes fotókkal, festményekkel, rajzokkal. Utána Edita Kadirić művét lehetett újragondolni, Olivera Kangrga lovat ábrázoló alkotásához kötődően pedig bárki a saját ízlése szerint festhette ki a ló vonalas változatát – mondta Blaskó Árpád, aki azt is hozzátette, hogy lesznek még érdekes feladatok.

A Kortárs Galéria a Raichle-palotában működik. Szabadka egyik meghatározó épületét Raichle Ferenc tervezte, a galéria pedig megemlékezett a híres magyar építész halálának 60. évfordulójáról:

– Vasárnaponként újabb történeteket teszünk közzé Raichle-ról, a palotáról és a Kortárs Galériáról is, hiszen úgymond mi lakhatjuk be ezt a gyönyörű épületet. Úgy a palota története, mint Raichle Ferenc élete is nagyon izgalmas és lenyűgöző. Élő találkozások alkalmával a látogatóink erről is gyakran kérdeznek bennünket – hallottuk Blaskó Árpádtól.