2024. április 19., péntek

Az első a Tapasztalt asszony lesz

Virtuális térbe költözik a szabadkai Népszínház Magyar Társulata is – Szerda délig lehet szavazni

A járványhelyzet miatt szinte minden bezárt, beleértve a színházakat is. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata ebből kifolyólag virtuális térbe költözteti az előadásait. Listát állított össze csaknem húsz közkedvelt, népszerű előadásról, amelyekre a nézők ma, szerdán délig szavazhatnak, és ezeket az unalmas esti órákban meg is tekinthetik majd online. Az első előadás a Tapasztalt asszony lesz, ezt holnap, csütörtökön 21 órától láthatja az otthon ülő közönség. A kezdeményezésről és egyéb újdonságokról Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója számolt be a lapunknak:

– Nem szeretnénk e nehéz helyzetben sem színházi élmény, szórakozás nélkül hagyni a közönségünket, ezért kiválasztottunk tizenhét olyan előadást, amelyek digitális változata a rendelkezésünkre áll. A nézők ezekre szavazhatnak, még szerdán délig. Az előadások a következőek: A vihar, Amadeus, Bolondok tánca, Csak egy szóval mondd, Cseresznyéskert, Édes Anna, Fekete királynők, Gerincbántalmak, Kemping, Macbeth, Mágnás Miska, Nyolc nő, Picasso kalandjai, Prah, Rablók és gyilkosok, valamint a Vörös. Az első előadást mi választottuk ki, ez a Tasnádi István rendezésében készült Tapasztalt asszony, amelyet holnap, csütörtökön lehet megtekinteni 21 órától. Fontos megjegyezni, hogy úgy ez, mint a soron következő előadások is úgymond élőben, online lesznek láthatóak, oly módon, hogy nem lehet majd letölteni vagy belehajtani. Aki ezeket szeretné látni, az a megadott időben teheti meg. A linket szerdán tesszük fel a közösségi oldalainkra és meghirdetjük az ún. karanténrepertoárunkat is. Arra kérjük a közönségünket, kísérjék figyelemmel a weboldalunkat, a Facebook- és Instagram-oldalainkat, mert ezeken keresztül értesülhetnek az újdonságokról és a linkekről, amelyeken megtekinthetőek lesznek a szóban forgó előadásaink. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan érdeklőknek és már sok szavazat is érkezett. Őszintén szólva mi sem gondoltuk volna, hogy majd ennyien szavaznak, nincs olyan előadást, amelyekre nem érkeztek volna voksok, amelyek nem keltették volna fel a nézők figyelmét. A szavazással így tulajdonképpen csak a sorrendet határozzuk meg. A következő hetekben ily módon egy-két előadást teszünk majd nézhetővé, a közönség ezekről is időben értesülhet a közösségi oldalainkon. Ez függ a Szerb Társulattal való egyeztetéstől is, akik szintén online teszik majd nézhetővé az előadásaikat. Minden bizonnyal egyik héten két magyar és egy szerb előadás lesz látható, a következő héten pedig fordítva, két szerb és egy magyar – hallottuk Körmöci Petronellától, aki további újdonságokról is szólt.

– Mivel ilyen nagy az érdeklődés, valószínűleg nyereményjátékot is indítunk, kérdéseket teszünk majd fel a nézőinknek. Azt előre megmondhatom, hogy ezek a kérdések nem lesznek nagyon könnyűek, viszont a nyertesek érdekes színházi nyereményekre számíthatnak, a jövő évadra vonatkozóan.

Emellett a jelenlegi nehéz nehéz helyzet ellenére sem hagyjuk figyelmen kívül az idei színházi világnapot, ami most pénteken lesz. Ha másképp nem is emlékezünk meg róla, de legalább felolvassuk a színházi világnapi üzenetet, és ezt is közzétesszük majd az interneten – tudtuk meg Körmöci Petronellától, aki otthon maradásra buzdítja az embereket. 

– Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ha idén már nem is tudunk játszani, akkor is minden olyan előadás, amely a repertoáron szerepel, az ott is marad és megtekinthető lesz. Senki sem marad le semmiről sem. Amint véget ér ez a szörnyű helyzet, befejezzük a készülő Tesztoszteron című előadásunkat és azt is bemutatjuk. Addig is mindenki maradjon otthon, mi pedig minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy benti szórakozást nyújtsunk. Fontos otthon maradni, mert ezzel lelassíthatjuk a járványt és megóvhatjuk a szeretteinket a fertőzéstől. Vigyázzunk magunkra, egymásra, hogy minél előbb legyőzzük a vészt és találkozhassunk a színházban – mondta Körmöci Petronella.