FORMULA–1

Kezdődik a „nyári szünet”

Bognár Viktor

2020. március 23., 17:06 >> 2020. március 23., 18:06

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Üresek a bokszok, lehet hazamenni, csak nem a McLarennak!

Üresek a bokszok, lehet hazamenni, csak nem a McLarennak!

Mi lesz a 2020-as Formula–1-es szezonnal? Persze senki sem tudja a választ, mint ahogy a világ összes többi sportbajnoksága kapcsán sem, de az F1 már javában dolgozik egy realista forgatókönyvön, amelyben úgy kalkulálnak, hogy két, két és fél hónap múlva rendezhetik meg az első idei versenyt.

Az autóversenyzés csúcskategóriájának ráadásul mélyebbről kell összeszednie magát, mert míg más sportok „csak” határozatlan időre eltörölték az eseményeiket, addig ők jókora botrányt, negatív reklámot kreáltak maguk köré azzal, hogy megpróbálták megrendezni az Ausztrál Nagydíjat, hogy aztán az utolsó pillanatban megszült döntés nyomán mégis dolgavégezetlenül hazakullogjanak. Már aki megtehette, mert a McLaren melbourne-i garázsába belopózott koronavírus miatt több csapattagra is karantén várt vagy még a helyszínen, vagy az otthonában. A wokingi istálló személyzetének megfertőződött tagja azonban már tünetmentes, és egyelőre kollégái is negatív teszteken produkálnak. Az F1-es gumiszállító Pirelli egyik alkalmazottjáról viszont azóta szintén kiderült, hogy elkapta a betegséget. Több versenyző is önkéntes elkülönítésbe vonult, köztük Lewis Hamilton, aki Idris Elbával is találkozott, mielőtt bebizonyosodott a színészről, hogy ő is fertőzött.

Arra csak utólag derült fény, mennyire hajszálon is múlt, hogy a McLaren visszalépésének dacára mégis lefussák az Ausztrál Nagydíjat. Az első edzésnap előtti, éjszakai válságtanácskozáson a csapatok szavaztak a folytatásról, ami döntetlen eredménnyel zárult: a Mercedes, a Red Bull, az Alpha Tauri és a Racing Point versenyezni akart, a Ferrari, az Alfa Romeo, a Renault és a már visszalépett McLaren a lefújás mellett állt ki, a Haas és a Williams pedig tartózkodott, azzal a megjegyzéssel, hogy a többség akarata szerint cselekszik. A szabályok szerint hat csapat 12 autójával még éppen lebonyolíthatták volna a futamot, ám ezt követően a Daimler vezérigazgatója, Ola Kallenius meggyőzte az F1-es Mercedest irányító Toto Wolffot arról, hogy mégse vállalja a kockázatot a csapattal. Így fújta le végül a hétvégét 107 perccel az első szabadedzés kezdete előtt az F1, és kényszerült sűrű bocsánatkérésekre a sport első embere, Chase Carey a helyszínre csődített és az otthon a végsőkig izgalomban tartott rajongók előtt.

Bár még mindenki sötétben tapogatózik azt illetően, mikor lehet ismét nagyszabású sporteseményeket rendezni a világban, az F1-es szereplők egyelőre arra készülnek, hogy ez számukra június elején Bakuban történhet meg leghamarabb. Már minden azt megelőző versenyt elhalasztottak, Monaco pedig bejelentette, hogy ők már biztosan nem fognak tudni később beugrani, így 1955 óta idén először nem lesz verseny a hercegség utcáin. Az már biztos, hogy a megszokott négyhetes augusztusi szünettől elbúcsúzhatunk, mert ha lehet már versenyezni, akkor azokon a hétvégéken az elmaradt futamok egy részét igyekeznek majd pótolni. A „nyári” szünetet pedig, amely kötelező gyárbezárásokat jelent, mostantól rendelik el: ennek értelmében minden csapatnak le kell állnia a munkával egy általuk választott háromhetes időszakra április végéig.

A sejtések szerint viszont a kényszerpihenő után minden korábbinál erőltetettebb menet várhat az F1-es személyzetre: olyan előrejelzések is készültek, amelyek egy 26 hetes perióduson belül 18 nagydíjhétvégét irányoznak elő, de adott esetben a 2020-as szezon akár 2021-be is átnyúlhat. Arról viszont már döntöttek, hogy a nem kiszámítható csúszások és a gazdasági nehézségek miatt a jövő szezonra nem építhetnek új karosszériát a csapatok, az új szabályok pedig egy év csúszással, csak 2022-ben érkeznek majd.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége