2024. április 24., szerda

Mit jelent a törlesztőrészletekre felkínált fizetési haladék?

Az adósnak tíz napja van, hogy elutasítsa a felajánlást, ha nem teszi meg, akkor elfogadottnak tekintik

Magyarázatot fűzött a Szerbiai Nemzeti Bank a hitelek törlesztőrészleteinek felfüggesztéséről hozott határozatához, amely március 17-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és 18-án lépett érvénybe. Mint közöltük, a jegybanki határozat szerint a hitelek felhasználói 3 hónap haladékot kapnak a tőke- és kamatfizetési kötelezettségeik teljesítésére.

A központi bank illetékesei elmagyarázták, hogy a bankok, illetve lízingbeadók március 21-éig kötelesek közzétenni saját weboldalukon a hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó határozatot. Ettől a naptól számítva az adósnak tíz napja van arra, hogy elutasítsa ezt a felajánlást, és ha ezt nem teszi meg (elektronikus úton), a bank úgy tekinti, hogy a 10. napon elfogadta a fizetési haladékot.

A bankkormányzó kabinetjéből kiadott közlemény bemutató példákat is tartalmaz. Tegyük fel, hogy valaki dinárban készpénzhitelt vett fel, melynek törlesztése a harmadik évnél tart. A 84 hónapra felvett 500 000 dinár havi törlesztőrészlete 8.320,9 dinár, ha pedig az adós elfogadja a haladék alkalmazását (84+3 hónap halasztás), akkor a moratórium lejárta után a havi kötelezettség 8.631,85 dinár lesz, azaz a különbség 310,95 dinár (a korábban szerződésben rögzített kamatláb szerint).

Egy euróban két évre, azaz 240 hónapra felvett, és a törlesztés 11. évében járó lakáshitel példáját is megadta a jegybank: Az 50 000 euró kölcsönre a havi ráta a kamattal együtt 284,02 euró. Ha hozzáadjuk a 3 hónapot (240+3), a törlesztőrészlet 287,84 euró lenne, vagyis az eredetinél havi 3,82 euróval több.

A magyarázat szerint a kötelezettségek felfüggesztése a hitelre és a bank iránti minden más kötelezettségre vonatkozik, ha pedig valaki több kölcsönt is felvett, a moratórium mindegyikre alkalmazható. Ha az adós a halasztási javaslat közzététele után is folytatja a részletek rendszeres befizetését, de a rendkívüli állapot idején valami okból mégis leáll a törlesztéssel, a következő hónapban az ő esetében is alkalmazzák a moratóriumot. A jegybank hangsúlyozza, hogy amíg tart a rendkívüli állapot, a bankok, illetve a lízingcégek nem számolnak fel késedelmi kamatot az esedékes, de nem törlesztett részletekre.