2021. január 16., szombat

A hit erejével felvértezve

Dr. Csókay András: A sziámi ikrek szétválasztása tudományos misszió volt

Bizonyára sokan ismerik a bangladesi sziámi ikerpár, Rukaya és Rabeya történetét. A kislányok a fejüknél voltak összenőve, ezért szétválasztásuk igen kockázatos volt. A magyarországi Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata mégis elvállalta ezt a feladatot. Tavaly augusztusban került sor a műtétre, amelyet dr. Csókay András idegsebész vezetett. Nem volt egyszerű dolguk, hiszen az operáció során több kritikus pillanaton mentek keresztül, a műtét után pedig szövődmények alakultak ki az egyik kislánynál. Szerencsére mindkét gyermek állapota stabil. Az ikreket szétválasztó orvos, dr. Csókay András nemrég Szabadkán és Csantavéren tartott előadást a Keresztény Értelmiségi Kör szervezésében. Az előadás után a bangladesi sziámi ikrekről, a hitről és a missziós munkájáról kérdeztük.

Dr. Csókay András a szabadkai előadáson (Fotó: Szalma Brigitta)
Dr. Csókay András a szabadkai előadáson (Fotó: Szalma Brigitta)

Akik ismerik, jól tudják, hogy a hit és a vallás fontos szerepet játszik az életében. Elmondta, hogy volt olyan időszaka, amikor elfordult a vallástól, ám később visszatért hozzá. Mi volt az a pillanat, amikor úgy érezte, hogy ismét a hit felé kell fordulnia?

– Tizennégy-tizenöt éves koromban fokozatosan elhagytam a hitemet. Ez a legtöbb kamaszban kialakul, és a többség a húszas évei elején vissza tud térni a gyermekkorban kapott hitéhez. Nekem sajnos ez nem sikerült. Nem volt nagy baj, hiszen ebben az esetben nem istentagadásról volt szó, hanem Isten figyelmen kívül hagyásáról. Ez a mai Európára is jellemző. Hiszünk Istenben, tudjuk, hogy ott van valahol, de nem érdekes számunkra, mert a saját dolgunkkal törődünk. Néha ez nagy bukással végződik. Velem is olyasmi történt, mint a tékozló fiúval. Hála istennek, sikerült visszakapaszkodnom a feleségem jóvoltából, aki mindig megbocsátott. Ez a rögös út huszonnégy évig tartott, az utolsó négy év nagyon kemény volt.

Később sikerült megkönnyebbülnie?

– Igen, mert rendeződött a családi életünk, rendbe jött a házasságunk. Nem tartom magam jó orvosnak, de éreztem a javulást a szakmai teljesítményemben. Kreatív ötleteim lettek, amelyek bizonyítást nyertek. Egyszóval kivirágzott az életem.

Az előadás során említette, hogy a kollégái közül néhányan furcsán néznek önre, ha egy-egy műtét előtt imádkozik. Hogyan fogadják azt, hogy az ön mindennapjaiban, a munkájában is jelen van a hite?

– Nagyon sok hívő orvos van, viszont kevesen vállalják fel a hitüket. Nem politikailag korrekt a tudományban megvallani a hitünket. Például, ha egy komolyabb műtétnél azt mondom, hogy én csak közreműködő voltam, a Jóisten tette mindezt, sokszor furcsán néznek az emberre, de vannak olyanok, akik magukban rábólintanak. Persze vannak, akik hülyének nézik az embert.

Pataki Gergely és Csókay András a bangladesi sziámi ikrekkel
Pataki Gergely és Csókay András a bangladesi sziámi ikrekkel

Hogyan találkozott az összenőtt sziámi ikerlányok esetével? Hogyan reagált először, amikor értesült a kislányok helyzetéről?

– Amikor Dakkában, 2017-ben megláttam a képeket, ugyanúgy reagáltam, mint a többi orvos. Én is úgy gondoltam, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Elkezdtem imádkozni. Jézus-imát mondtam, és a huszonnegyediknél tartottam, amikor eszembe jutott a megoldás. A barátom, dr. Hudák István csinálta meg a vénák katéteres szétválasztását. Ezután következett a nagy szétválasztó műtét, tavaly augusztus 1-jén és 2-án Dakkában. A műtét közben végig imádkoztam, és hat ötlet jutott eszembe. Három megmagyarázhatatlan csoda történt az ikrekkel. Az operáció alatt volt egy megállíthatatlan vérzés, amely egyszer csak váratlanul megállt. A posztoperatív szakaszban az egyik lánynál komplikációk léptek fel, de szerencsére túlélte. Később egy hatalmas bevérzése volt, amelyet szintén túlélt 

Tartja a kapcsolatot a kislányok családjával?

– Igen, tartom a kapcsolatot. Most is vannak kint rehabilitátorok Bangladesben. Decemberben volt az egyik kislány koponyacsontjának visszatétele, most a másik gyermek van soron. Ezzel lezárul a műtétek idegsebészeti része. Dr. Pataki Gergely plasztikai sebésznek még dolgoznia kell a fejbőrön. Ezután következik a rehabilitáció, főleg annál a kislánynál, amelyiknek bevérzése volt.

Amikor túl voltak a nehezén, és a kislányok jól voltak, elgondolkodott azon, hogy olyan műtétet végzett el, amelyet a világon senki nem vállalt el?

– A műtét közben is gondoltam erre, és meg is ijedtem tőle, de az imádság mindig helyre tett. Azt kaptam az Úr Jézustól, hogy nem én vállaltam el, hanem az ő erejével csináltam mindent. Így teljesen más volt. Saját erőmből eszem ágában sem lett volna elvállalni. Nem is tudtam volna megcsinálni.

Rukaya és Rabeya szüleikkel a műtét után
Rukaya és Rabeya szüleikkel a műtét után

A missziós munkáiról is beszélt az előadáson. Milyen tapasztalatokat szerzett Nigériában és Bangladesben?

– A sziámi ikrek szétválasztása egy tudományos misszió volt. A nigériai misszión nagy nehézségeken kellett átverekednünk magunkat. Dakkában minden feltétel adott volt. A Honvéd Kórház biztosította a szükséges műszereket. Nigériában rossz körülmények között kell műteni. Nem voltak nehezek ezek a műtétek, viszont hiányzott a megfelelő felszerelés.

Hogyan hat önre lelkileg az, hogy olyan helyen kell dolgoznia, ahol nem megfelelőek a feltételek?

– A szakmai tudás és az imádság erejével meg kell oldani minden feladatot. Ez egy kihívás, amelyet meg kell oldani. Biztosnak kell lenni abban, hogy ez a hívás föntről jön, nem pedig az én ötletem.

Tervez-e a jövőben missziós munkára menni?

– A misszió megy tovább. Legközelebb októberben vagy novemberben fogok elutazni Afrikába. Azt beszéltük meg a feleségemmel, hogy a nyolc hét szabadságomból négyet a misszióra áldozok. Tavaly a misszió hosszabbra sikeredett, de a jövőben igyekszem a négy hétnél maradni.

 Mérnökként kezdte, majd elvégezte az orvosi egyetemet. Hogyan került az orvosi pályára?

– Gyermekkoromban orvos akartam lenni, csak nem volt bátorságom felvételizni, mert féltem, hogy nem jutok be. A könnyebb utat választottam. Elhagytam a gyermekkorom tiszta hitét, és különféle befolyások értek. Amikor összeházasodtunk a feleségemmel, volt bátorságom azzal elé állni, hogy megpróbálom az orvosit. Akkor huszonhét éves voltam, és már volt két gyermekünk. Szerencsére a feleségem beleegyezett.

A mérnöki tudásának köszönheti az éralagút-technika felfedezését?

– Biztos, hogy van benne valami. Senkinek sem ajánlom, hogy két egyetemet végezzen el. Szerintem nincs szükség rá. Habár a mai fiatalok körében nagy divat.