2024. április 26., péntek

Szép zöld a búza, besárgult az árpa

Ada község határában a cukorrépa ültetésével hamarosan megkezdődnek a tavaszi munkálatok

Az enyhe telet követően meglepően szépek és jó állapotban vannak Ada község határában az idejében és a későn elvetett kalászosok, a búza és az árpa.

Csúzdi István (Csincsik Zsolt felvétele)

Csúzdi István (Csincsik Zsolt felvétele)

Az enyhe tél ugyanakkor kedvezett a kórokozók és a kártevők áttelelésének, a jelenlegi meleg időjárás pedig a megjelenésüknek is – tudtuk meg Csúzdi István termelőtől, aki egyben Ada község tanácsának mezőgazdasági ügyekért felelős tagja is. Elmondta, hogy a gazdáknak résen kell lenniük, hogy mielőbb fellépjenek a betegségek és kártevők ellen, mert azok rövid időn belül megjelenhetnek a parcellákon.

– Ada község határában az idejében és a későn vetett kalászosok meglepően szépek, jó állapotban vannak. A korán elvetett gabonából viszont buja vetés lett, ami most már nem annyira jó. Az enyhe tél kedvezett a különféle kórokozóknak és kártevőknek, hogy átteleljenek. A februárban mért tizen-egynéhány Celsius-fokos hőmérsékletnek köszönhetően pedig ezeken a parcellákon olyan mikroklíma alakult ki, amely révén a kórokozók már rajtra készen állnak. A határban egyelőre még nem láttam nyomát a betegségnek, de félő, hogy napokon belül megjelenik. Jelenleg 15-16 Celsius-fok van, és ez az időjárás nagyon kedvez nekik – magyarázta Csúzdi István.

– A másik ránk leselkedő veszélyt a levéltetvek jelentik, amelyek, több mint valószínű, nagy mennyiségben átteleltek. Az időjárás felmelegedésével meg fognak jelenni, tartok tőle, hogy a gabonán is. A levéltetvek a szívogatással károsítják a növényeket, valamint terjesztik a vírusbetegségeket, ami nagyobb veszélyt jelent ránk nézve, mert ezek ellen szinte nem is tudunk védekezni. Ha ezek megjelennek, az kihatással van a terméshozamra is. A termelőknek nagyon oda kell figyelniük a búzánál a gombabetegségekre, különösen a vörösrozsdára és a lisztharmatra, ami a buja vetés miatt könnyebben és gyorsabban megjelenik. Ebben az esetben időben el kell végezni a permetezést a megfelelő gombaölő szerrel. Nem szabad megvárni, hogy megjelenjenek a tünetek a levélen, mert akkor már károsodik a növény. Ilyenkor már nehezebb védekezni, sőt kérdéses, hogy mennyire lehet kivédeni a betegségek károsító hatását, amely megmutatkozik a terméshozamban is – közölte Csúzdi István, aki szerint a jó minőségű és nagy beltartalmú búzafajták termesztését kellene támogatnia az államnak, az alsóbb osztályú, nagy hozamú, de minőségtelen búzafajták termesztését viszont be kellene tiltani, mert azok csak takarmánybúzaként értékesíthetők. Ezzel elkerülhető lenne a búzabehozatal, amellyel folyamatosan lenyomják a hazai búza árát, amely jelenleg is kilóként 19–19,50 dinár körül alakul.

A gazdáknak most kell figyelniük a gabonát károsító betegségek megjelenésére (Csincsik Zsolt felvétele)

A gazdáknak most kell figyelniük a gabonát károsító betegségek megjelenésére (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az őszi árpánál érdekes dolog jelent meg: sárgás színű az árpa. Holott tudomásom szerint megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosítottak a termelők a növényeknek. Nem tudjuk megmondani, hogy mi az oka a sárgulásnak, de az árpán nem látszanak a betegség nyomai. Az árpaparcellák nem szép zöldek, de reméljük, hogy kiheverik és helyrejönnek. Az árpa nagyobb veszélyben van a vírusbetegségekkel szemben, amelyekre még érzékenyebb, mint a búza. A határban megfigyelhető a gabonatáblákon a gyomosodás is, amire szintén nagyon oda kellene figyelni, és el kellene végezni a gyomirtást, amint az idő engedi. Ezzel szellősebbé tesszük a buja gabonavetést, és csökkentjük a gombabetegségek megjelenésének lehetőségét, amely a gyomosodással növekszik – közölte a termelő, aki hozzátette, ha az időjárás engedi, akkor március derekán megkezdődnek a tavaszi munkálatok a szántókon is.

– Elsőként a cukorrépa ültetése következhet. Ada községben a termelők bizonyos mértékben hátat fordítottak a cukorrépa termesztésének, miután bezárták a zentai cukorgyárat, mert messzebbre kellene elszállítani a terményt, ami körülményes. Valószínű, hogy kis területen ültetnek majd cukorrépát az adai határban, inkább a napraforgó, a kukorica és a szója lesz a meghatározó a vetéstervben, ezek lesznek túlsúlyban. Az elmúlt két évben napraforgót nagyobb területen termesztettek, de félő, hogy az idén visszaesik a termesztése, mert az ára nem kecsegtető – nyilatkozta Csúzdi István, hozzátéve, ezen a tavaszon várhatóan leginkább kukoricát ültetnek majd a gazdák az adai határban.