2024. március 29., péntek

Életre kelt legórobotok

Lego-WRO olimpiai edzőtábort tartottak Zentán

Szombaton és vasárnap százhúsz általános és középiskolás diák, valamint negyven pedagógus részvételével Zentán, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban tartották meg az első Lego-WRO Olimpiai Edzőtábort. A diákversenyt a Magyar Nemzeti Tanács felvette a 15 akkreditált verseny közé. A szombat délelőtti megnyitón Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntötte a nemes vetélkedés részvevőit.

A tábor részvevőit Námesztovszki Zsolt, az MTTK tanára, Jerasz Anikó, valamint Kőrösi Gábor,a Bolyai tanára, az edzőtábor ötletgazdája fogadta (Gergely József felvétele)

A tábor részvevőit Námesztovszki Zsolt, az MTTK tanára, Jerasz Anikó, valamint Kőrösi Gábor,a Bolyai tanára, az edzőtábor ötletgazdája fogadta (Gergely József felvétele)

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy több mint százhúsz vajdasági fiatal és negyven pedagógus kihívásnak, tudásszerzési és csapatépítési lehetőségnek tartja, hogy egy kitűnő tábor keretein belül felkészüljön az idei World Robot Olympiadra. A verseny nemcsak közelebb hozza a fiatalokat a természettudományos ismeretekhez, hanem közös gondolkodásra és együttműködésre készteti. Jó látni, hogy a pedagógusok és a diákok képesek egy egész hétvégét annak szentelni, hogy „bemelegítsenek” a verseny előtt, hogy elébe menjenek a rájuk váró kihívásoknak, feladatoknak. De ebben a táborban nemcsak munka folyik, hanem csapatépítés is, amiről a lelkes csapatépítők és a szervezők gondoskodnak. A robotépítés lehetővé teszi, hogy egy mini, de működő, önálló életre kelő világot alkossanak a tanulók. Most még játéknak és szórakozásnak tartják ezt a munkát, de reméljük, hogy néhány év múlva valamelyik egyetem mérnöki vagy informatikai karán tanulva a jövőt formáló tárgyak, eszközök létrehozásán fognak munkálkodni.

Az alsósok is ügyesen irányítják a legórobotokat (Gergely József felvétele)

Az alsósok is ügyesen irányítják a legórobotokat (Gergely József felvétele)

Nagyon jó látni, hogy milyen sok tehetséges fiatal van Vajdaságban. Remélem, hogy idén is közülük kerül ki a győztes csapat, amely képviselheti Szerbiát a nemzetközi megmérettetésen – mondta a tábornyitón Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Az eredmények: WeDo 1. hely: Tesla Manók – Orčić Lena, Sisák Nóra, Firic Dániel, Topolya, Nikola Tesla Á. I. Elementary 1. hely: „Brothers” – Balázs Horváth Ábel és Blanka, Topolya, Nikola Tesla Á. I. Junior 1. hely: Adai Répák – Rind Réka, Nagy Dániel és Világos Balázs, Cseh Károly Á. I. Szenior 1. hely: HTMH – Szobonya Dávid és Döme Viktor, Zenta, Bolyai TGK.