KALANDTÚRA

A Nuestra Señora del Pilar székesegyház, Zaragoza, Spanyolország

Európa Mária-kegyhelyei

Czékus Borisz

2020. január 12., 18:01 >> 2020. január 12., 19:01

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szent Jakab apostol

Szent Jakab apostol

Ősi keresztény források szerint Krisztus kereszthalálát követően Jakab apostol a Pireneusoktól délre fekvő pogányok lakta vidéken kezdte hirdetni Jézus evangéliumát. Caesaraugustában, a legnyugatabbi római provincián alig talált megtérő szívekre. A misszió sikertelensége elkeserítette. A hagyomány úgy tartja, hogy i. sz. 40. január 2-án az apostol az Ebro partján, a mai Zaragoza területén, mélyen magába szállva kért és várt tanácsot a Mindenhatótól. Ekkor egy alabástromoszlopon megjelent neki Isten Anyja és azt mondta: Ezen a helyen lesz az én házam, és ez az oszlop lesz annak a templomnak az oltára, amelyet te itt fel fogsz építeni. Mária megígérte, hogy ha elkészül a templom, cserébe ő (Mária) oltalmazni fogja egész Hispániát és az akkor még csak 16 éves Zaragoza városát.

A Basilica de Nuestra Señora del Pilar székesegyház

A Basilica de Nuestra Señora del Pilar székesegyház

Zaragoza ma is áll. Szent Jakab kultusza két évezrede töretlen Katalóniától Aragónián, Navarrán, Baszkföldön keresztül egészen az óceánparti Galícia tartományig – Santiago de Composteláig. Ezen a vidéken kacskaringózik 800 kilométer hosszan az El Camino zarándokút, azaz Szent Jakab útja. Az apostol visszaemlékezései alapján azon a januári éjjelen nagy fényesség támadt körülötte. Mária állt a fényben, sok száz angyal társaságában. Bátorította, hogy a misszió nem lesz eredménytelen, de építsen egy templomot, azon a helyen, ahol a mennyből hozott márványoszlop fekszik. Szűz Mária egy fából faragott szobrot is magával hozott, amely őt és a gyermek Jézust ábrázolja a jáspis oszlop tetején. A Biblia tanúsága szerint Mária ebben az időszakban Jeruzsálemben élt. Az eset bizonyíthatóan Mária elszenderedése, azaz mennybevétele előtt történt, így a jelenés bilokáció volt. Jakab hozzáfogott a templom felépítéséhez.

A pilar, azaz Mária oszlopa a Szent kápolnában

A pilar, azaz Mária oszlopa a Szent kápolnában

Egy évvel a jelenés után – amely az első Mária-jelenés volt –, állt a kápolna, benne az alabástromoszloppal. Ez volt a történelem első temploma, amelyet Szűz Mária tiszteletére emeltek. A felszentelés után Jakab visszatért Jeruzsálembe és 44-ben a kereszténység első apostol-vértanúja lett, aki a hitéért halt mártírhalált. A sors fintora, hogy néhány évvel korábban ugyanez a Jakab reménytelennek látta a hittérítést, most pedig Heródes őt fejezi le elsőként a hite miatt. A zaragozaiak szárnyaik alá vették Jakab templomát és szünet nélkül szépítették, bővítették. De az oszlop kétezer éve ott áll, ahol Mária hagyta. A ma is álló bazilikát kétszáz éven keresztül építették és 1872-ben fejezték be. Az épület 130 méter hosszú, 67 méter széles. Négy tornya között 11 kupola van, amelyeket 12 hatalmas pillér tart.

Részlet a Mártírok Királynője című freskóból

Részlet a Mártírok Királynője című freskóból

A Szent kápolnában két Goya-festmény is van: az Isten nevének imádása és a Mártírok királynője. A XV. században készített Mária szoborra minden valamikori spanyol gyarmat területéről érkezett egy-egy népviseleti ruhadarab. A szobrot csak az a néhány szerzetes érintheti meg, akik gondozzák. Ők viszik végig Zaragoza utcáin a város legnagyobb ünnepén.

Évszázadok óta érkeznek zarándokok az egész világról a Pilari Szűzanyához. A szobor égi voltát számos csoda bizonyítja. Először III. Kallixtusz pápa 1456-ban buzdította a híveket, hogy zarándokoljanak el a Pilari Szűzanyához, de a jelenés tényét a történelem összes pápája elismerte. III. Ince pápa pecsétjével is ellátta a zaragozai Mária jelenés hitelességét 1723-ban. XII. Kelemen pápa a spanyolok patrónájának nyilvánította a Pilari Miasszonyunkat. A Nuestra Señora del Pilar Székesegyházat, vagyis az Oszlopos Miasszonyunk bazilikát II. János Pál pápa a Spanyol nép Anyja címmel illette.

Pilari Miasszonyunk, imádkozz értünk!


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége