2024. április 23., kedd

Luca, luca, kitty-kotty!

Csaknem kétszáz népi zenész, énekes és táncos mutatkozott be szombaton este Temerinben
Luca-napi jókívánságokat kántáltak a gyerekek (Tóth Roland felvétele)

Luca-napi jókívánságokat kántáltak a gyerekek (Tóth Roland felvétele)

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület népi csoportjainak ismét sikerült egy tartalmas műsorral meglepniük a temerini és környékbeli érdeklődőket. A Luca, luca, kitty-kotty! elnevezésű össznépi találkozóval évek óta nagy tömeget mozdítanak meg a szervezők december közepén. Az idén is pótszékekkel kellett kiegészíteni a 320 férőhelyes színháztermet, hogy mindenki helyet kapjon az év végi bemutatkozásra.

Az egyesületben zajló élet hatalmas közösségi munka eredménye, amely elsősorban a helyi családok odaadását dicséri – mondta Lukács Imre néptáncoktató.

– A kilencvenes évektől tevékenykedem, azóta több nemzedék is felnőtt a régi falak között. Sok egykori táncosom a gyerekével érkezett a mai összejövetelre is. Ez az itt zajló munka és közösségi élet megbecsülését jelenti számomra.

Az egyesületnek jelenleg csaknem száz néptáncosa van, az óvodásoktól a felnőttekig minden korosztályt felölel az öt működő tánccsoport. Négy ifjabb énekcsoport, valamint a Dalárda férfikórus és a zenészekkel kiegészült asszonykórus is tevékenykedik. A két működő citerazenekar mellett nemrégiben felelevenítették a térségre jellemző tamburazene hagyományát is, így a gyerekcsoport mellett egy felnőtt együttes is működik, de egy kiváló vonós zenekarral is büszkélkedhet a szervezet.

A népi együttesek bemutatkozó rendezvényét a Magyar Nemzeti Tanács képviselői mellett Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is megtisztelte jelenlétével, a szabadkai Magyar Főkonzulátus képviseletében pedig dr. Czikajló Gergely konzul érkezett Temerinbe. A Luca-napi műsor örömtánccal fejeződött, amellyel egy hangulatos, sült hurkás és kolbászos barátkozásra hívták meg a közösséget az egyesület tagjai. Az este fergeteges táncházzal és mulatozással ért véget.