2024. április 25., csütörtök

Fókuszban az idegenforgalom

Zenta község önkormányzata sokszínű tervekkel készül a turizmus fejlesztésére

A Zenta község idegenforgalma terén elért eredményekről számoltak be a minap a városháza Andruskó termében megtartott bemutatón, amelyen a községi idegenforgalmi szervezet elöljárói és a polgármester az ágazat terén a közeljövőben tervezett fejlesztéseket is ismertette.

Már most is többféle termék kötődik a híres zentai csatához (Horváth Zsolt felvétele)

Már most is többféle termék kötődik a híres zentai csatához (Horváth Zsolt felvétele)

Kosiczky András, a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja szerint a jelenlegi önkormányzat látta meg a város és a környező települések idegenforgalmában rejlő lehetőségeket, vagyis azt, hogy munkahelyeket és bevételt lehet teremteni vele. A község turizmusát illetően fő irányvonalként az 1697-ben lejátszódott zentai csatát, a tiszavirágot és a Tisza folyót emelték ki, és építették egyfajta márkanévvé – hangsúlyozta Kosiczky András, aki elmondta, hogy a községbeli vállalkozók olyan termékeket fejlesztettek ki, amelyek minőségileg, látványban is megfelelnek minden elvárásnak.

– Van zentai marcipánunk és borunk, amelynek neve 1697, valamint kézműves sörünk és csokoládénk is, amelyek szintén ezt a nevet viselik. Mindent megtettünk azért, hogy branddé alakítsuk a zentai csatát – mondta a községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja, hozzáfűzve, hogy a weboldalukat is folyamatosan frissítik, és a zentai látványosságokról, rendezvényekről készített videókkal is igyekeznek lépést tartani az idegenforgalom terén tapasztalható aktuális trendekkel. Az infrastrukturális fejlesztések, nemzetközi projektumok ismertetését követően beszámolt az általuk elkészített tervdokumentációkról is. Közülük mindenekelőtt azt a nemzetközi kerékpárutat emelte ki, amelynek zentai szakaszát a töltés koronájára képzelték el, és számos tárgyalást követően a tartományi szervek is elfogadták, hogy az EuroVelo 11 Magyarkanizsától Titelig tartó szakasza a Tisza melletti töltés koronáján haladjon át, és ennek kiépítésére pályáztak is. Főterv készült az egykori kaszárnya egyik épületére, ahol kézművesműhelyeket építenének ki, emellett diákcsoportok számára szálláshelyeket is elképzeltek. Szintén pályáztak a Hajó utcában lévő raktár kiállítóteremmé való átalakítására. Az idegenforgalom terén jelen pillanatban három pályázat van folyamatban: egy román–szerb határon átnyúló pályázat, egy kerékpáros-projektum, valamint magyar–szerb határon átnyúló pályázat a Zentai Csata Emlékkilátó negyedik szintjének rendbehozatalára – mesélte a községi tanács tagja, aki elmondta, a hónap közepén derül ki, hogy sikerült-e pénzt szerezniük az Európa a Polgárokért testvérvárosok találkozójára vonatkozó projektjükre, amellyel a baráti városok számát próbálták kibővíteni, így egy lengyelországi és egy csehországi várost is bevettek a programba. Kosiczky elmondta, az eddigi pályázatokon mintegy 75 ezer eurót nyert el a zentai önkormányzat a turisztikai szervezettel karöltve, és ez a pénz nemcsak a találkozók megrendezését fedezte, hanem az azokhoz szükséges logisztikai kellékeket is.

A község idegenforgalmáért felelős tanácstag statisztikai adatokkal is alátámasztotta a turizmus terén elért eredményeket. A községi idegenforgalmi iroda tevékenységének kezdetén a vendégéjszakák száma kb. hat-hétezer volt a város területén, tavaly ez a szám harmincezerre növekedett, ami a zentai költségvetéshez 3 millió 133 ezer dinárral járult hozzá, az elmúlt nyolc év alatt pedig 15 millió dinár folyt be csak turisztikai illetékből. 2019-ben, december 9-ei adatok alapján, harmincegyezer vendégéjszakát valósítottak meg, azaz 3 millió 266 ezer dinár folyt be ebből a költségvetésbe. A megnyitása óta húszezren látogattak fel a Zentai Csata Emlékkilátóba, ebből idén több mint háromezren. Ezenkívül közvetlen bevételek is megvalósultak az emléktárgyak eladásából, a rendezvényekből, így elmondható, hogy a turisztikai szervezetnek akkora közvetlen bevétele van, ami nagyjából lefedi a szervezet fenntartási költségeit. Ugyanakkor megvalósultak közvetett bevételek is a zentai vállalkozóknál, a szállásadóknál, az üzletekben, a szórakozóhelyeken stb.

Az este folytatásában a Sentainfo okostelefonos alkalmazást is bemutatták. A Jusoft cég által kifejlesztett androidos és iOS-os applikációt lapunk oldalain részletesen is bemutatjuk majd. Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere az est folyamán a Zenta és a környező települések idegenforgalmának fejlesztését szolgáló terveket és elképzeléseket ecsetelte a vendégek előtt. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat számára a turizmus a jövőben nagyon fontos gazdasági ágazat lesz, mivel a községnek van egy történelmi eseménye, vannak természeti szépségei és épített emlékei, sőt sportobjektumai is, amelyek a sportturizmus fejlesztéséhez is hozzájárulnak. Czegledi Rudolf szerint a Zentai Csata márkanév építgetésének megvannak az első kezdeti eredményei is, így ez belekerült a Határtalanul! programba, turistairodák érdeklődnek iránta stb. Az önkormányzatnak ezzel kapcsolatban két projektuma készült el. Az egyik a zentai csata emlékhelyének kibővítése, a másik a város főterének látványosabbá tétele. Ennek kapcsán a polgármester elújságolta, hogy a múlt héten feltárták, hol is volt az egykori Szent István-templom alapja, és amikor ezt papírra vetik, kidolgoztatják a Fő tér rekonstrukciójának tervezetét is. Elkészült a városháza-felújítás folytatásának tervdokumentációja is, és remélhetőleg jövőre a homlokzat Fő térre néző részének felújítását is sikerül befejezni, illetve a torony eredeti állapotába való visszaállítását is elkezdeni, ezt követően pedig már csak a városháza udvarának a felújítása marad hátra – jegyezte meg a polgármester, aki elmondta, hogy a kupola alatti cipőüzlet tulajdonosaival megbeszélték, hogy az átköltözik egy másik, üres üzlethelyiségbe, azt pedig a civil szervezeteknek szándékozzák felkínálni, amelyek ott tudnák megmutatni és értékesíteni saját termékeiket. A színházban a napokban fejeződik be a bejárati rész felújítása, és ott is egy közösségi térrel bővül az intézmény. Az önkormányzatnak építkezési engedéllyel kiegészített terve van a kis zsinagóga felújítására, ahol az elképzelések szerint vajdasági kortárs művészek bemutatóterme és egy koncertterem lesz, egy kis részében a zentai zsidóság múltját is szeretnék bemutatni. Czegledi Rudolf elmondása szerint azon is gondolkodnak, miképpen tudnának egy, a városháza tornyába vezető liftet kiépíteni, a tervdokumentáció kidolgozása folyamatban van, illetve a toronyban egy testvértelepülési szoba kialakítását is előirányozták.

A zentai önkormányzat egy magyarországi cégnek jóváhagyta egy folyami kikötő létesítését a Tiszán, és azt remélik, hogy a magyar cég sikeresen pályázik a munkálatokra. Ennek köszönhetően a hajózás is fellendülhet Zentánál, ami igazi turisztikai látványosság lehetne, mivel a városba látogató turisták közül sokan érdeklődtek, hogy lehet-e a Tiszán hajózni vagy csónakázni. Ezenkívül a Halászcsárdánál kemping kiépítésére is keresik a megoldást. Czegledi Rudolf elmondta, hogy az ún. Zagorica víztározó tó kiépítésére is elkészült a tervdokumentáció. Itt egy 30 hektáros tavat szeretnének kialakítani, amely öntözési lehetőség mellett horgászati, vadászati és rekreációs célokat is szolgálna. A Népkertben, miután a TSC felújította a focipályát, úgy néz ki, jövőre az atlétikapálya felújítására is tudnak pénzt biztosítani. Nagy részben elkészült a vízilabda-akadémia tervdokumentációja is. A községi elöljáró ennek kapcsán elmondta, a termálvizet szeretnék ott hasznosítani, és két medence épülne ki itt: egy vízilabda-aréna és egy 50 méteres medence, ahol az úszók edzenének, ugyanakkor a zentaiak rekreációjára is szolgálhat. A termálvíz a hasznosítása után a felújított Brekeke-tóba kerülne, amelynek alja kővel lenne borítva, és egy tófürdőt szeretnének kialakítani a két medence mellett, a majomszigeti részen pedig csúszdákat építenének ki. A tervdokumentáció előkészítése most van folyamatban – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve, mindemellett nyitott jégpálya kiépítését is előirányozták. A polgármester a lovastanya fejlesztése kapcsán elmondta, hogy egy korszerű lovarda kiépítéséhez készítik elő a terveket, majd hozzátette, az iskolák átszervezésével ez is önkormányzati tulajdonba került, aminek köszönhetően sokkal könnyebb lesz a felújítása, így ezt is láthatóvá szeretnék tenni a turisták számára, valamint a tornyosi Magda-Lak fejlesztésén is dolgoznak. Czegledi Rudolf bemutatója végén abbéli reményének adott hangot, hogy a szálláslehetőségek is javulnak majd Zentán, mivel azoknak jelenleg igencsak szűkében állnak.