2024. április 18., csütörtök

Zavartalan működés egész évben

Évértékelő a Gázművekben

A szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat a közelmúltban ünnepelte a vállalat napját, annak alkalmából, hogy a városi képviselő-testület 2005-ben december másodikán megtartott ülésén döntött a Gázműveknek az akkori Távfűtőművekből való kiválásáról. Az évforduló apropóján a vállalat felügyelőbizottsági ülést tartott, amelynek fókuszában az elmúlt egy évben elvégzett munka összegzése szerepelt.

A rendezvény keretén belül Ződi Ildikó, a Gázművek igazgatója ismertette az elmúlt év eredményeit. Elmondása szerint a legfontosabb kiemelni azt a tényt, hogy a gázellátásban nem volt fennakadás, és a rendszerben nem keletkeztek sem anyagi, sem fizikai károk.

A Gázművek felügyelőbizottsági ülésének felszólalói (Fotó: Gergely Árpád)

A Gázművek felügyelőbizottsági ülésének felszólalói (Fotó: Gergely Árpád)

– 2019-ben folytatódtak azok a beruházások, amelyek az éves tervben, illetve annak módosításában szerepeltek, és amelyekre az önkormányzat adott jóváhagyást. A Korzón és a környező utcákban, a Branislav Nušić, az Ivo Vojnović, a Dušan cár, a Radić fivérek és a Makszim Gorkij utcában mintegy 860 méter hosszúságban kiépült az utcai gázvezeték. Ezen beruházás értéke 3,3 millió dinár, és 120 magánfogyasztó, valamint 15 úgynevezett kombinált üzleti és háztartási fogyasztó kapcsolódhat majd az így kiépült vezetékre. Palicson 2400 méter utcai gázvezeték épült meg, amelynek értéke 4,68 millió dinár, és a József Attila, Prezsihov Voranc, Horgosi út, valamint a 49. Új utca egy részét foglalja magában. A bikovói úton 600 méter utcai gázvezeték kiépítése fejeződött be 960 ezer dinár értékben. A kiépített individuális bekötésekkel együtt a 2019-es évben 10 kilométer gázvezeték épült összesen. A beruházásokat a vállalat önerőből finanszírozta – fogalmazott az igazgatónő, akitől azt is megtudtuk, hogy mindezt az teszi lehetővé, hogy mint ahogy a korábbi években, a Gázművek 2019-ben is jelentős nyereséggel zárja az évet.

A közvállalatnak megközelítőleg 10 000 felhasználója van. Ez a szám folyamatosan növekszik. Az idén 285 háztartás csatlakozhatott kedvezményes áron a gázhálózatra. Emellett folytatódott a kisebb ipari fogyasztóknak nyújtott ingyenes bekötési akció, aminek köszönhetően tíz fogyasztó kapott kapcsolódási lehetőséget a földgázhálózatra, illetve 10 háztömb is csatlakozhatott ingyenesen az utcai gázvezetékre.

Az idei év során intenzíven folyt a mérőműszerek termokompenzációval ellátott mérőműszerekre való cseréje is. A vállalat 2400 darab mérőműszert tudott lecserélni. A tervek szerint 2020 végéig az összes mérőműszert az előírásoknak megfelelő termokompenzációval ellátott mérőműszerekre cserélik le.

Az energetikai törvénnyel összhangban a Gázművek nem élvez monopóliumot a gázszolgáltatás terén, ezért, mint hallhattuk, a továbbiakban is mindent el kell követniük a sikeres működés érdekében. A további tervekben szerepel a gázhálózat bővítése, amit az alapító terveivel is összehangoltak.

November 26-án a gázszolgáltatók szakmai egyesülete bővített összetételben megtartotta ötödik ülését, amelynek ezúttal a szabadkai Gázművek adott otthont. Az ülés napirendjén a gázszolgáltatással kapcsolatos aktuális témák szerepeltek, ugyanakkor a siófoki Kristály Kft. bemutatta új termékeit, amelyeket a szerbiai piacra is szánnak, ezek pedig a norvég Isiflo, valamint az olasz Cimberio termékei. Az ülésen a gázszolgáltatók jogi képviselői és műszaki vezetői vettek részt.