2024. április 26., péntek

Nem érkeznek a küldemények

A postai alkalmazottak fizetésemelést követelnek – Az alacsony bérek miatt nincs elég postás

A Szerbiai Posta zimonyi elosztó központjában már hétfőn leállt a munka, így sem a postások, sem pedig a gyorsposta-szolgálat nem dolgozott, kedden Újvidéken, Nagybecskereken, Nagykikindán és Lazarevácon is csatlakoztak a posta alkalmazottai a tüntetéshez. A Szerbiai Rádió és Televízió jelentése szerint ma még a küldeményeket fel lehetett adni, de a polgárok arról már nem kaptak értesítést, hogy azokat mikor kézbesítik, ugyanis a kézbesítés teljesen leállt.

Folytatódik a sztrájk (Gergely Árpád felvétele)

A postai küldeményeket ugyan átveszik, de a kézbesítés leállt (Fotó: Gergely Árpád)

Állítólag a munkások saját kezdeményezésükre léptek újra sztrájkba, ugyanis a cégvezetés nem tett eleget a tavasszal megfogalmazott megállapodásnak. Zoran Pavlović, a postai dolgozók önálló szakszervezetének elnöke a Novosti napilapnak elmondta, hogy a tüntetést nem a szakszervezet szervezte, de támogatják a megmozdulást, hiszen az állami posta 15 ezer alkalmazottja közül 11 ezren, a postások, a tolóablakok mögött dolgozók, a futárok, a sofőrök és a postai küldemények kezelői mindössze 32–39 ezer dináros fizetést kapnak. Az alacsony fizetés miatt az alkalmazottak tömegesen távoznak, jobb munka után néznek, így történhetett meg az, hogy Vajdaság területén több fiókintézetben munkáshiánnyal, postáshiánnyal küzdenek.

A 021 hírportálnak Tomislav Mandić, az újvidéki postai dolgozók önálló szakszervezetének képviseletében elmondta, a jelenlegi tüntetés kifejezetten munkáslázadás és munkabeszüntetés. A szakszervezetek képviselői még márciusban tárgyalásokat folytattak a szerb kormány és a postaforgalmi közvállalat képviselőivel, hogy lefaragva a vállalat vezetőségében ülők fizetését (ami egyébként 200-300 ezer dinár) és emelve a munkások bérén (ami 32–36 ezer dinár), csökkentsék a fizetéskülönbségeket. Erre ígéretet is kaptak. November 30-áig kellett volna egy olyan fizetési modellt kidolgozni, amely szerint a postásoknak és a tolóablakok mögötti alkalmazottaknak a fizetése elérhette volna, vagy legalább megközelítette volna a szerbiai átlagfizetést, erre azonban nem került sor. A szakszervezetek hiába próbálták figyelmeztetni a határidőre a cégvezetést és a kormányt.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Mandić kiemelte, a tárgyalófelek még 30 százalékát sem teljesítették annak a megállapodásnak, ami miatt a posta márciusban elállt a tüntetés folytatásától.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkabeszüntetés nem népszerű megoldás, ezért a polgárok elnézését kérjük, de sajnos ez az egyedüli módja annak, hogy hallassuk a hangunkat. Reméljük, hogy majd valaki a cégvezetésből megpróbál tárgyalni velünk. Arra számítunk, hogy a kormány konkrét megoldásokkal áll ki – nyilatkozta Mandić a 021 hírportálnak, majd hozzátette, készek a tárgyalások folytatására, illetve a munka felvételére, amennyiben sikerül megállapodniuk.

A tavaszi megállapodás értelmében a nyereségi bevételből a fizetések lineáris emelését kellett volna megvalósítani, illetve néhány munkásnak felkínálni a szociális segélyt. Ennek a követelésnek a cégvezetés eleget tett, ám a fizetésmassza nem növekedett olyan mértékben, ahogy azt megígérték. A Függetlenség Szakszervezet postásokkal foglalkozó ágazata közzétette, hogy a posta 2020. évi munkatervében 10 százalékos fizetésemelést irányoztak elő, ekkora emeléssel azonban az alkalmazottak nincsenek megelégedve.

A Ne fojtsuk meg/nem adjuk Belgrádot kezdeményezés támogatja a postai alkalmazottak tüntetését és arra szólította fel a polgárokat, hogy szolidaritásukról biztosítsák a postásokat, akik nemcsak a saját érdekeiket védik, hanem rámutattak azokra a kérdésekre, amelyek évek óta nyomasztják az egyik legfontosabb állami közvállalatot. A cégvezetés rossz döntései már évek óta hozzájárulnak a közvállalat leépüléséhez, miközben az államvezetés szemet huny ez felett –, áll a polgári szervezet közleményében. A szervezet közleményében kiemelte, az illetékesektől elvárják, hogy tartsák tiszteletben a munkások követeléseit.