2024. április 27., szombat

Irodalmat mindenkinek

Bemutatkoztak a vajdasági Előretolt Helyőrség szerzői és szerkesztői

Szerdán rendezték meg a vajdasági Előretolt Helyőrség Másfél órában elnevezésű irodalmi estjét a szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. Elsőként Somogyi Tünde, a vajdasági Előretolt Helyőrség kiadójának, a Szekeres László Alapítványnak az ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, az Előretolt Helyőség alapító főszerkesztője elmondta, hogy a lap létrehozásakor az volt a célja, hogy a kortárs magyar irodalom minden olvasóhoz eljusson. Fontos volt számára, hogy ezt az irodalmi-kulturális mellékletet kiterjesszék a Kárpát-medencére. A területi szerkesztőknek ugyan szabadságot adtak abban, hogy milyen formában szólítják meg a közönséget, a közös cél mégis a magyar kultúra ápolása és népszerűsítése, figyelembe véve természetesen azokat a jellegzetességeket, amelyekkel a Kárpát-medence magyarlakta területei rendelkeznek.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, az Előretolt Helyőrség főszerkesztője hangsúlyozta, hogy olyan irodalmat szeretnének közvetíteni minden régióban, amely minél nagyobb olvasói réteget megszólt. Mint kiemelte, nem az a cél, hogy az írók és szerzők egymás műveit méltassák, hanem, hogy az elkészült alkotások a közönség elé tudjanak kerülni. Az Előretolt Helyőrségben nem feltétlenül a túlzottan szakmai szövegek kell, hogy helyet kapjanak, hanem az olvasóbarát tartalom, amely egyúttal értéket is közvetít. Mint mondta, nem kívánnak versenyezni az irodalmi folyóiratokkal. Publikálási lehetőséget biztosítanának olyan magyar szerzőknek is, akiknek eddig nem volt lehetőségük más fórumokon megmutatkozni.

Mihályi Katalin, a vajdasági Előretolt Helyőrség egyik felelős szerkesztője kiemelte, hogy ugyanaz a céljuk, mint az irodalmi melléklet egy évvel ezelőtti indulásakor, tehát írásra szeretnék motiválni a vajdasági írókat, költőket, kritikusokat, képzőművészeket, zenei szakembereket, művelődéstörténészeket, történészeket, és alkotásaikat havonta egyszer a hétvégi Magyar Szóval együtt minél több olvasóhoz eljuttatni Vajdaság-szerte.

Patyi Szilárd, Gruik Ibolya és Péter László

Patyi Szilárd, Gruik Ibolya és Péter László

Gruik Ibolya, a vajdasági Előretolt Helyőrség felelős szerkesztője az irodalom szerepéről és jelentőségéről szólt.

Az esten közreműködtek a vajdasági Előretolt Helyőrség szerzői és szerkesztői. Tóth Ágota színikritikáját olvasta fel, Király Réka novellát, Törteli Réka pedig verseket olvasott fel.

Sándor Zoltán és Agárdi Gábor

Sándor Zoltán és Agárdi Gábor

Péter László a vajdasági képzőművészeti életről beszélt, Patyi Szilárd pedig a történelmi események és a múltidézés fontosságáról.

Antalovics Péter, Csík Mónika és Verebes Ernő verseket olvastak fel, Agárdi Gábortól és Sándor Zoltántól pedig egy-egy novellát hallhattunk.

Nyitókép: Patyi Szilárd, Gruik Ibolya és Péter László