2024. április 25., csütörtök

A primitivizmus szintje alatt

Becsületsértés miatt jogi lépéseket tesz Olivera Jovićević műsorvezető

Sergej Trifunovićnak a bíróságon kell megmagyaráznia kijelentéseit – válaszolt az őt ért vulgáris és szexista „tréfálkozásra” Olivera Jovićević, a közszolgálati televízió Kérdőjel (Upitnik) című politikai vitaműsorának szerkesztő-műsorvezetője. Mint ismeretes, a legutóbbi adásban a választások képezték a fő témát, s az ellenzéki politikusok azt rótták fel a műsorvezetőnek, hogy a hatalmi pártok képviselőinek nagyobb teret hagy, mint az oppozíció tagjainak. Ennek kapcsán írt sértő bejegyzést a Twitter közösségi hálózaton Trifunović. „Az Olivera Jovićević által vezetett műsor kizárólag arra szolgál, hogy Olivera Jovićevićnek ne kelljen telefonhívásra dolgoznia 150 eurós órabérért. A marihuána legalizálása mellett azonban a Szabad Polgárok Mozgalma azért is harcol majd, hogy legalizálják a prostitúciót is, így sok szerkesztőség irányítását vehetik majd át a valóban újságírónak számító személyek” – tette közzé az SZPM elnöke. A kommentárfolyamba aztán más politikusok is bekapcsolódtak, olyanok is, akik még messzebbre, durvább irányba vitték el a megfogalmazott kritikát. A folytatásban Vladimir Todorić, Vuk Jeremić korábbi külügyminiszter Néppártjának a képviselője azt írta, Trifunović túlzásba esett, amikor 150 euróra becsülte a műsorvezetőnő szolgáltatásainak értékét. Egy további, alpári megjegyzés arról szólt, hogy írója mi mindent művelne a tévés műsorvezetővel, amire Trifunović még válaszolt is: „Megteheted. A jövendőbeli elnök ezt megígéri neked. Igaz, akkorra már csak 60 eurót fog érni, mert a nagymamák kategóriájába (GILF) tartozik.” A szóban forgó megnyilvánulásokat, különösen pedig Trifunović pártelnök első kommentárját elítélte a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS), a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS) és a Szerbiai Rádió és Televízió is.

Olivera Jovićević nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az előttünk álló periódusban, a választás idejének közeledtével, még nagyobb feszültséggel és erőteljesebb gyűlöletbeszéddel is találkozhatunk.

– Erre utalnak a műsort követően hallott reakciók is, különösen azok a kijelentések, hogy mi fog velem történni, ha Sergej Trifunović kerül hatalomra. Korábban nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget az efféle sértéseknek, melyeket egy rossz színész mondott ki ellenem, aki a még rosszabb dikciójáról ismert. Mivel azonban ez a színész ma már egy politikai csoportosulásnak a vezetője, aki élvezi a polgárok egy részének a bizalmát is, elsősorban a nyilvánosság, a családom és a saját személyi integritásom miatt kénytelen leszek olyan megoldást keresni, mellyel összhangban Trifunovićnak a bíróságon kell megmagyaráznia, mire is gondolt pontosan, amikor a sértéseit közzétette – jelentette ki a műsorvezető a Blic napilapnak adott nyilatkozatában.

Hozzátette, hogy személyesen nem ismeri Trifunovićot, de aki nem tudja, milyen jelenséggel állunk szemben, az nyugodtan olvassa el, milyen véleményt fogalmazott meg róla Biljana Srbljanović dramaturg, vagy Vesna Pešić politikai karriert is befutott szociológus, a Szerbiai Polgári Szövetség egykori vezetője, értékelte Jovićević.

A közszolgálati televízió közleményében arról szólt, hogy Trifunović legújabb megnyilvánulásaival teljesen új értelmet adott az ízléstelen és undorító jelzőknek. Mint közlik, a kijelentéseknek sikerült a primitivizmus szintje alá esniük. Nem várnak bocsánatkérést, mert egy ilyen személytől az teljesen értelmetlen is lenne, állapítják meg. „A szóban forgó politikai műsor 16 éve alatt már számos akadállyal szembesült, voltak olyan politikusok, akik meg is szüntették volna, de a primitivizmusnak ezzel a formájával még egyetlen esetben sem találta szembe magát a stáb”, állapította meg az SZRTV.