2024. április 23., kedd

Nagy változások előtt a biotermelés

Szabadkán megnyílt a 15. Biofest

A szerbiai organikus vagy biotermelés folyamatosan fejlődik. Ezt bizonyítják a Serbia Organic adatai is, miszerint a szervezet tíz évvel ezelőtti megalakulása óta nyolc és félszeresére nőtt azon földterületek nagysága, amelyeken organikus növénytermesztéssel foglalkoznak. A 2018-ra vonatkozó statisztikák szerint az országban jelenleg 19 200 hektáron foglalkoznak biotermesztéssel, azonban ez a teljes megművelt földterületnek mindössze 0,55 százalékát teszi ki. Szabadka és környéke élen jár az organikus termelésben, és ebben nagy szerepe van az évente megrendezésre kerülő nemzetközi biotermék-fesztiválnak is. A jubileumi, 15. Biofest megnyitójára szerdán került sor, és a háromnapos rendezvény fókuszában az idén a termelők szövetkezetekbe való tömörülésének fontossága áll, ezen belül is az idén júniusban megalakult Panonija Organik szervezet, amely több környékbeli termelőt fog össze.

A 15. Biofest megnyitójának elején Snežana Mitrović, a rendezvényt szervező Terra's Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki beszédében kihangsúlyozta, hogy a rendezvényük célja a kezdetektől az volt, hogy népszerűsítsék az organikus termékeket, hogy felhívják a figyelmet az egészséges étrend, illetve a környezettudatos gondolkodás fontosságára.

A következő felszólaló Zagorka Kalentić Marković, a rendezvényt támogató német Nemzetközi Együttműködési Szervezet (GIZ) képviselője volt, majd a Serbia Organic főtitkára, Ivana Simić szólt az egybegyűltekhez. Elmondása szerint a hazai biotermelés rendkívül gyorsan fejlődik, és a növénytermesztőkhöz az utóbbi időben felzárkóztak az állattenyésztők is. Az organikus termeléssel foglalkozók helyzetét rontja, hogy nagy rajtuk az adminisztrációs teher, illetve hogy az ország vidékfejlesztési stratégiájában nem választják őket külön a hagyományos módon termelőktől. Mindezek mellett azonban a Serbia Organic főtitkára elmondta, hogy az ország biotermelése nagy változások előtt áll.

A rendezvény elkövetkező részében a helyi önkormányzat képviseletében Szabadka Város Közigazgatási Hivatala Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárságának munkatársa, Grgur Stipić, míg a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság nevében Marko Rovčanin segédtitkár szólalt fel.

A hagyományoknak megfelelően az idén is kiosztották az év bioterméke, illetve az év biotermelője címet. Előbbi cím nyertese a kruševaci Flory Kft. organikus csokoládés gabonapelyhe lett. A cég 2012 óta foglalkozik organikus termeléssel. A díjazott termék ötféle integrált gabonaféléből, búza, árpa, rozs, kukorica és rizs, illetve organikus csokoládéból áll. Az elismerést a vállalat vezetője, Radoljub Milošević vette át.

Az év biotermelője a futaki Ana Dolovac lett, aki szüleivel és testvérével közösen működteti a Dolovac Organic i Tradicija Kft.-t. Újságírói kérdésre a fiatal biotermelési mérnök elmondta, hogy 2013 óta foglalkoznak biotermeléssel, és rövid időn belül felismerték, hogy az előrehaladáshoz elengedhetetlen, hogy feldolgozzák az általuk megtermelt gyümölcsöket.

– A cégünket 2018-ban alapítottuk, és jelenleg nagy üzletláncokkal is együttműködünk. Elsősorban gyümölcslevekkel foglalkozunk, organikus, szűretlen gyümölcsleveket készítünk áfonyából, meggyből, málnából, almából, valamint körtéből. Emellett aszalt gyümölcsöket is készítünk – fogalmazott Ana Dolovac, akitől azt is megtudtuk, hogy a biotermelés nagy befektetést igényel, de amennyiben az ember megfelelő mennyiségű időt fektet bele, kifizetődő, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a biotermék nem feltétlenül drágább a hagyományos módon megtermelt árunál.

A rendezvény keretén belül péntekig számos szakmai jellegű program várja az érdeklődőket, akik több környékbeli biogazdaságot is meglátogathatnak, ugyanakkor a fogyasztók húsz hazai és horvátországi termelő, vállalkozás termékeivel is találkozhatnak a Szabadegyetem előcsarnokában.