2024. március 28., csütörtök

A békéért tenni kell

Xavier Bettel: Szerbiának és az egész Nyugat-Balkánnak a helye az EU-ban van

Személyes erőfeszítésekkel szeretné erősíteni Luxemburg és Szerbia kapcsolatát, emelte ki Ana Brnabić kormányfő mai luxemburgi látogatása során, majd arra kérte luxemburgi kollégáját, támogassa Luxemburg is az EU-bővítési folyamatot.

Brnabićot Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke fogadta, akivel a regióban uralkodó helyzetről, valamint Szerbia európai útjáról tárgyaltak.

– Be kell vallanom, újra beleszerettem Európába. Felemelő Luxemburgban lenni és az eurointegrációról, a bővítési folyamatokról tárgyalni nincs is jobb hely Schengennél – emelte ki Brnabić, a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján.

A bejelentések szerint Henrik luxemburgi nagyherceg is fogadja majd a szerb kormányfőt és a parlamentbe is ellátogat. Brnabić részt vesz majd a Luxemburg második világháború alatti felszabadítása 75. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

Brnabić hangsúlyozta, Szerbia sok időt elvesztegetett a kilencvenes években, ám mindenképpen a fejlődés útján folytatja. Szavai szerint ugyanis a fejlett Szerbia csakis az egységes Európa keretében képzelhető el. Megköszönte Luxemburg támogatását az európai integráció felé, majd arra mutatott rá, hogy Szerbia EU-tagsága, valamint az Unió bővítése Európa és a Balkán számára is fontos.

– A béke és stabilitás tőlünk ered, az EU része kell hogy legyünk. Mindenképpen folytatni szeretnénk a megkezdett reformokat, erősíteni fogjuk a gazdaságot és az államigazgatást, illetve folytatnunk kell a joguralom terén megkezdett reformokat, ám ez nehéz és igényes kötelezettség – emelte ki Brnabić, majd hozzátette, hogy a gazdaság transzformációján lesz a hangsúly, az innovációkon, a fiatalok kerülnek a figyelem középpontjába.

Bettel arra mutatott rá, hogy Luxemburg támogatja Szerbia erőfeszítéseit az eurointegrációban, majd megerősítette a joguralom és a médiaszabadság fontosságát.

– Nekünk is és önöknek is el kell végeznünk a kiosztott házi feladatot. Az önök országának, csakúgy mint az egész Nyugat-Balkánnak, kulcsfontosságú szerepe van Európa stabilitásának és békéjének megőrzésében, de a békére nem lehet magától értetődőként tekinteni, ezért fontos a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd lefolytatása. A feleknek kompromisszumot kell találniuk – mondta.