2024. április 27., szombat

Novemberre elkészül az új székház

Az utolsó simításokat végzik a Vajdasági Rádió és Televízió épületében

Mindössze két és fél év leforgása alatt a köztársasági kormány, a tartományi kormány és Újvidék város önkormányzatának hathatós támogatásának köszönhetően vége felé közeledik az Újvidéki Rádió és Televízió új székházának építése. Novemberre elkészül a mintegy 3,2 milliárd dinár értékű létesítmény. Jelenleg folyamatban van a közbeszerzés a stúdiók és irodahelyiségek felszerelésére – jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő az építkezés helyszínén.

Miodrag Koprivica, Igor Mirović és Nedeljko Kovačević a jövendőbeli szerkesztőségben (Ótos András felvétele)

Miodrag Koprivica, Igor Mirović és Nedeljko Kovačević a jövendőbeli szerkesztőségben (Ótos András felvétele)

A 2016 júniusában elkezdett Vajdasági Rádió és Televízió épületének építését lassan befejezik, jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő miután megtekintette a sajtóház új székházát.

– Nagyon boldog vagyok, mivel a kivitelezők szerint már novemberben megkezdheti működését a Vajdasági Rádió és Televízió. Eléggé összetett projektumról van szó, ami rengeteg munkát és pénzt igényelt. Az építkezési munkálatok 3,2 milliárd dinárt tettek ki, a stúdió felszereléseinek közbeszerzése pedig 550 millió dinárba kerül. Megmutattuk, hogy vissza tudjuk hozni azt, amit 1999-ben lebombáztak. A Vajdasági Rádió és Televíziónak hatalmas a jelentősége, hiszen nemcsak szerb nyelven közvetíti műsorait, hanem a kisebbség nyelvén is. Minden amit a tartomány megígért 2016 júniusában, az hamarosan megvalósul – mondta Igor Mirović.

Az RTV igazgatója, Miodrag Koprivica is kiemelte, hogy az RTV dolgozói a legkorszerűbb felszerelésekkel dolgozhatnak majd. Mint megjegyezte, a tervek szerint novemberben már megkezdhetik az első rádióműsorok sugárzását az épületből.

– Nem lehet az egyik helyen hirtelen kikapcsolni a műsorszórást, a másik helyen pedig bekapcsolni, de nem is lehet azonnal átköltöztetni az összes munkatársunkat, miközben a legmodernebb felszerelésekkel kell dolgozniuk. A költöztetés szakaszokban történik majd és a munkatársainknak az új technológiák bevezetése miatt képzésekre is szükségük lesz. Először csak az egyik stúdiót költöztetjük át, utána az összeset – mondta az igazgató.

Hamarosan befejezik az új székház építését (Ótos András felvétele)

Hamarosan befejezik az új székház építését (Ótos András felvétele)

Koprivica köszönetet mondott a támogatóknak, a köztársasági, valamint a tartományi kormánynak, Újvidék önkormányzatának, valamint külön kiemelte a Szlovák Televíziót, amely a felszerelések támogatására 50 ezer eurót biztosított. Az igazgató is megerősítette, hogy novemberben kész lesz az épület, majd hozzátette, hogy csak 2020 végén lesz teljesen elrendezve.

A tartományi kormányfő külön kiemelte, hamarosan felújítják a törökbecsei általános iskola és az iskoláskor előtti intézmény épületeit, az újvidéki Nőgyógyászati Szülészeti Klinikát, valamint tavasszal megkezdik a Fruška gora-i közlekedési folyosó építését is.

Az eseményen részt vett még Dragana Milošević tartományi kulturális és tájékoztatási titkár és Nedeljko Kovačević, a Vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója is. Az Újvidéki Egyetem Építőmérnöki Karának tanulói az esemény előtt az épülőfélben lévő székházban vizsgáztak.

Az Újvidéki Televízió lebombázott épületének alapkövét 1973-ban helyezték le, az utolsó épületbővítés, azaz a komplexum véglegesítésére 1996-ban került sor. 1999 tavaszán az épületet több alkalommal is bombatalálat érte, és teljesen lerombolták. A tartományi közszolgálati adó azóta bérelt helyiségekben működik. Az új, 17 ezer négyzetméteres székház alapkövét 2017. november 22-én helyezték le.