2024. március 28., csütörtök

Jelen kell lenni!

A VMSZ közösségi találkozót szervezett Szabadkán a Bajnát helyi közösségben

Közösségi találkozót szervezett péntek délután a Vajdasági Magyar Szövetség a szabadkai Bajnat helyi közösség épületében Magyar, nemzet, politika – 100 év magány után címmel, melyen felkérték a szavazati joggal rendelkező vajdaságiakat a május 26-án esedékes európai parlamenti választáson való részvételre.

Fotó:Lackó Varjú Sára

Fotó:Lackó Varjú Sára

Az est folyamán Baráth Gábor történelemtanár a migrációs válság okozta változásokról szólt.

– Korábban a nyugat-európai liberális elit menekültekről beszélt, de a mostani tömeg esetében nem menekültekről van szó, hanem sokkal inkább gazdasági bevándorlókról és térhódítókról – mondta Baráth Gábor majd kiemelte, hogy azért is fontos, hogy olyan többség kerüljön az Európai Parlamentbe, amely megállítja vagy lelassítja az ellenőrizhetetlen bevándorlást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz–KDNP listáján Deli Andor európai parlamenti képviselő is jelölt, aki vajdaságiként képviseli érdekeinket Brüsszelben.

Dr. Mészáros Zoltán történész a multikulturalizmus témáját körüljárva elmondta, hogy létezik a kultúrák együttélése, azonban ebbe pénzt és időt kell fektetni, majd hozzátette, hogy Nyugat-Európában most nem ezt teszik.

– Nyugat-Európában tűzoltás folyik, ahol a politikusok rövidtávon gondolkodnak. Multikulturalizmus címen át akarják tolni problémáikat Kelet-Európába, amely még nem oldotta meg saját problémáit – mondta Mészáros Zoltán, majd hozzátette, hogy a magyar kormány egész nemzetben gondolkodik, határokon átívelve, a nemzetet egyesítve.

– A lényeg a közösség erősítése és minden szinten jelen lenni. Jelen kell lenni mindenhol, mert a közösségi érdekeket úgy tudjuk hatékonyan érvényesíteni, ha van valaki Brüsszelben, aki képvisel bennünket. Az elszakított területek közül a legmesszebbre jutottunk, mert van nemzeti tanácsunk, hatékony érdekképviseletünk a parlamentben, és mindezek a dolgok arra mutatnak, hogy a választásokat illetően a Fidesz–KDNP listájára kell szavazni, mert akkor a saját jelöltünkre szavazunk és a közösségünket is erősíteni tudjuk – zárta szavait Mészáros Zoltán.

Nyitókép: Fotó:Lackó Varjú Sára