2024. március 29., péntek

Nem kell újraregisztrálni a traktorokat

Az új egészségvédelmi törvény végre felismeri a termelőket

A köztársasági képviselőház ma többségi szavazattal megszavazta a közlekedésbiztonság módosítását, így a mezőgazdasági gépeket, kapcsolható eszközöket nem kell április 3-ától évente újra bejegyeztetni, mint ahogy az a törvényben eddig állt. A bejegyeztetés meghosszabbításáról szóló igazolással a régi rendszámtáblák továbbra is érvényesek lesznek, természetesen a járművek műszaki állapota ezek után is fontos marad.

A parlamenti vita során a Szerb Radikális Párt képviselői bírálták ugyan a hatalmi pártot, ám pozitívnak ítélték meg, hogy eleget tettek Fremond Árpád, a VMSZ képviselője által benyújtott indítványnak, és napirendre tűzték a mezőgazdasági termelők 80 százalékát érintő problémát. Rámutattak, végre a politika figyelmébe kerültek a termelők is, és a rájuk nehezedő terhek csökkentésével kezdtek el foglalkozni. Számos kétség felmerült ugyanakkor, hogy a módosítással nem sodorják-e veszélybe a közlekedés biztonságát.

A közlekedésbiztonságról szóló törvénymódosítás megszavazása után a képviselők folytatták a vitát a napirenden szereplő törvényekre benyújtott módosítási indítványok megvitatásával. Az egészségügyet érintő törvényekre összesen 161 módosítási indítványt nyújtottak be.

Az egészségügyi biztosítással kapcsolatban is felmerült a mezőgazdasági termelők problémája, miszerint sokuknak nincs egészségügyi biztosítása. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szavai szerint a törvény végre felismeri a mezőgazdasági termelőket, így lehetőséget nyújt arra, hogy minden termelőnek joga legyen igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat.

Az egészségügyi törvények kapcsán a radikális képviselők többek között arra hívták fel a figyelmet, hogy Szerbiának sokkal többet kellene tennie azért, hogy az egészségügyi dolgozókat itt tartsa, mindenekelőtt a világban is elismert szakembereket, valamint a fiatalokat. Lončar elmondta, az elmúlt időszakban 12 ezer új egészségügyi dolgozó jutott munkához és 7150 specializációt hagyott jóvá a minisztérium, a legjobb egyetemi hallgatókat is foglalkoztatják. Mint elmondta, az egészségügy több mint 120 ezer személyt foglalkoztat, és ez a szektor kapta a legnagyobb fizetésemelést. Az állam mindent megtesz, hogy javítsa az ország egészségügyi ellátását.