2024. április 26., péntek

A polgárokat és az államot is kirabolták

Efektiva: Törvénytiszteletet követelnek a svájcifrank-hitelesek

Levéllel fordult a szerbiai banki ügyfelek Efektiva nevű egyesülete Aleksandar Vučić államfőhöz azoknak a polgároknak az ügyében, akik annak idején svájci frank alapú lakásvásárlási bankkölcsönt vettek fel, mára pedig hatalmasra duzzadtak törlesztőrészleteik – nem a saját hibájukból. Az egyesület rámutat arra, hogy a svájcifrank-hiteleseknek nem segítségre, hanem a jogszabályok tiszteletére, gyors és hatékony alkalmazására van szükségük, ugyanolyan gyorsra és hatékonyra, mint ahogyan a végrehajtási törvény rendelkezéseit alkalmazzák, amikor a polgárnak adóssága van valamely pénzintézmény iránt. Olyan „államra van szükségük, amely megvédi őket és lehetővé teszi, hogy visszaadják nekik azt, amit elraboltak tőlük”, a rablókat pedig bíróság elé állítja. „Hasonlóképpen cselekedett az Ön kollégája, Orbán Magyarországon, s nem láttuk, hogy bárki viselte volna ennek következményeit, hogy a bankok visszavonultak volna a piacról” – írja az Efektiva az államfőnek, aki hétfőn este azt mondta, hogy a miniszterelnökkel és a bankkormányzóval együtt megpróbál megoldást találni azok számára, akik svájci frankban adósodtak el.

„Ha őszintén segíteni szeretne, akkor éljen a parlamenti többség adta lehetőséggel, és találjon olyan rendszerbeli megoldást a frankhitelesek számára, amely összhangban lesz a Legfelsőbb Semmítőszék, valamint a hazai és európai uniós bíróságok egyre valószínűbb és várható állásfoglalásával. Így elkerülhető lenne a hitelfelhasználók ügyének több éves bírósági huzavonája, akárcsak a sok szükségtelen költség. Ugyanakkor tegyék lehetővé a rendszer intézményeinek, hogy megbüntessék a lelkiismeretlenül eljáró bankokat, amelyek a frankhitelek révén nemcsak az egyes polgárokat, hanem magát az államot is kirabolták. A kamatok egyoldalú emelése, a hitelek legalacsonyabb árfolyam szerinti folyósítása, majd a legmagasabb árfolyam alapján történő megfizettetése, a 180 százalékos éves uzsorakamat, a biztosításnak a Lakáshitel-biztosító Nemzeti Korporációnál (NKOSK) való megfizettetése, a kezelési költségek behajtása – mindez a bankok által évek óta elkövetett rablások szimbóluma” – írja egyebek között az Efektiva. Adatai szerint Szerbiában ma 16 300 svájcifrank-hiteles polgárt érintenek ezek a gondok.

Tegnap volt hatodik napja, hogy a banki szolgáltatások felhasználóinak védelmét szolgáló központ (CHF Srbija) képviselői tiltakozásképpen éhségsztrájkot folytatnak Belgrádban, a Legfelsőbb Semmítőszék épülete előtt. A devizahitelek dinárosítását követelik, valamint olyan törvény meghozatalát, amely lehetetlenné tenné, hogy elvegyék ingatlanjukat.