2024. március 28., csütörtök
A 2. SYNERGY#WTF, ÚJVIDÉK

Meg kell találnunk egymást

Pénteken és szombaton három érdekes produkciót láthatott az újvidéki közönség az Újvidéki Színház szervezésében tartó Synergy kisebbségi színházak nemzetközi fesztiválján. Péntek délután a Matica srpska Képtár termében Maia Morgenstern és Marius Bodochi színművészek Edith Negulicinak a Marina & Ulay című duódrámáját adták elő Marina Abramovićról, a belgrádi születésű, de évtizedek óta New Yorkban élő performance-művészről.

Ezt a produkciót bemutatták szeptember végén a bukaresti Romanian Playwrights Theatre rendezvény műhelymunkája keretében is. Maia Morgenstern, aki nemcsak romániai, hanem nemzetközi színház- és filmművészeti karriert épített ki, és aki maga is erős egyéniség, mint Marina Abramović, kiválóan alakította őt a szerelmi történetben. Marius Bodochi, a romániai színjátszás férfihíressége játssza Marina volt élettársát, Ulayt – eredeti nevén a német Frank Uwe Laysiepent –, aki 16 évig volt Abramović alkotótársa és partnere. Közös performance-okat és videomunkákat készítettek. Maia Morgenstern és Marius Bodochi dialógusuk elbűvölő összhangjával osztották meg a nézővel a két híres művész szerelmi kapcsolatának egyes pillanatait.

Pénteken este az Újvidéki Színház kistermében fellépő Ksenija Prohaska horvát színművésznő a Marlene Dietrich című zenés monodrámával nyerte el a fesztiválközönség tetszését. A Spliti Nemzeti Színház 1999. évi bemutatója után ezt a 11 monológból és 13 dalból összeállított monodrámát, Marlene Dietrich történetét – a pályakezdéstől az élete végéig – mintegy 400-szor adta elő nagy sikerrel. Az egyik legkarizmatikusabb, német filmcsillag életét élő zongorazene-kíséretben, Vedrana Rapić Prga kosztümjeiben és Ivan Leo Lemo rendezésében és színpadi tervei alapján horvát, angol, olasz és spanyol nyelven láthatták, többek között Los Angelesben, Pittsburgban, New Yorkban, San Pedróban, Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Venezuelában, Moldáviában, Romániában és Olaszországban. Az előadásáért az olaszországi Mittelfest nemzetközi fesztiválon 2005-ben elnyerte a legjobb színésznőnek kijáró Premio Adelaide Ristori díjat.

Szombat este a törökországi örmény színművészek léptek fel. Kollektív rendezésben az Újvidéki Színház kisteremében került sor a Találjuk meg egymást, az hiányzik nekünk című darab premierjére. Öt színész a mintegy száz évvel ezelőtt született és 17 éves korában meghalt Heranus Arsagjan költőnő érzékeny világát kutatja a költőnő versei és szeretett barátjához írt levelei alapján. Mivel egyre kevesebb empátia van az emberek között, egyre kevesebb a megértés, a türelem, a másokra szánt idő, ezért kellene megtalálnunk egymást, míg van rá lehetőségünk, alkalmunk és amíg élünk – üzente az örmény kultúra egyik legjelentősebb központjában, Isztambulban működő Hangardz Company független színház előadása.

A kisebbségi színházak nemzetközi fesztiváljának utolsó előtti napján, vasárnap este a Bocsárdi László rendezte Alice című előadás, a romániai, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház és a sZempöl Offchestra közös produkciója várta a színházkedvelő közönséget.