2024. április 25., csütörtök
NAGYKIKINDA

Közvita a VRTV műsoráról

A VRTV Műsortanácsa kedden este Nagykikindán kezdte őszi közvitasorozatát. A nagy érdeklődés mellett megtartott beszélgetés középpontjában ezúttal a veszélyeztetett társadalmi csoportok voltak.

Az első beszélgetés telt házas volt, elsősorban annak köszönhetően, hogy a nagykikindai Kultúrközpontban megtartott beszélgetésre sok fiatal – zömében középiskolás – jött el. Így érthető az is, hogy a beszélgetés középpontjában a fiatalok körében elterjedt erőszak problémája volt.

– Nem beszélünk eleget erről a problémáról. Úgy gondolom, hogy erről különműsorokra, beszélgetésekre van szükség. Az iskolámban volt elég sok ilyen eset, de azokat gyorsan megoldották.  Hogy mi rejlik azonban a probléma mélyén, hogy az később folytatódik-e, azt már rendszerint elhallgatják, azt senki sem tudja meg – mondta Milka Naprta, a helybeli Miloš Crnjanski Szakiskola tanulója.  

A fiatalok nagy többsége nem néz semmilyen tévéműsort, rádiót sem hallgatnak. Jovan Glišić, a Műszaki Középiskola tanulója szerint nagy változások kellenek ahhoz, hogy ez megváltozzon. Javaslata szerint elsősorban a tudásnak és a művészetnek kellene előtérbe kerülnie a közmédia műsoraiban.

Az idei közvita fókuszában a veszélyeztetett társadalmi csoportok vannak, kezdve a gyerekektől, a fogyatékkal élőkön át, egészen a nemzeti kisebbségekig.

– Nem mentünk el egymás mellett – sikerült kapcsolatot kialakítanunk egymás között. Meghallgattunk minden megjegyzésüket és biztos vagyok benne, hogy a szerkesztőbizottság, amelynek tagjai aktív részesei voltak a beszélgetésnek, majd figyelembe veszik mindazt, amit ma este Nagykikindán hallottak – mondta Maja Petrović, a Vajdasági RTV Műsortanácsának elnöke.

Az Újvidéki Rádió jövőre ünnepeli fennállásának 70. évfordulóját. Öt nyelven kezdte el műsorának  sugárzását, ma 16 nyelven van műsora. Ebben külön szerepe van a rádió hármas csatornájának. Zlatica Njaradi főszerkesztő-helyettes elmondása szerint a nemzeti kisebbségek önazonosságának a megőrzésével próbálják megtartani a hallgatóságot.

A közvita következő állomása Monostorszeg lesz, ahol november 6-án, majd pedig Újvidék következik, ahol a vajdasági közmédia képviselői november 13-án találkoznak a nézőkkel és a hallgatókkal.