2024. május 5., vasárnap
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Több mint félmillióan a külön névjegyzéken

Október 31-éig bárki feliratkozhat a kisebbségi névjegyzékre

Mint arról lapunkban már olvashattak, megkezdődött a november 4-én tartandó nemzeti tanácsi választások kampányának finise. Péntek éjfél óta már senki nem adhat át jelöltlistát, és ugyanekkor zárták le a külön választói névjegyzékeket is, amelyekre ennek ellenére még fel lehet iratkozni a következő néhány napban.

Branko Ružić arra buzdítja a nemzeti kisebbségek képviselőit, hogy október 31-éig minél többen iratkozzanak fel választói névjegyzékükre (Fiotó: Beta)

Branko Ružić arra buzdítja a nemzeti kisebbségek képviselőit, hogy október 31-éig minél többen iratkozzanak fel választói névjegyzékükre (Fiotó: Beta)

A nemzeti kisebbségek külön választói névjegyzékeire október 19-e éjfélig 507 183 személy iratkozott fel – derült ki Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter mai közleményéből, amelyben nem pontosítottak azzal kapcsolatban, hogy melyik közösség választói névjegyzékére hányan iratkoztak fel. Négy évvel ezelőtt a nemzeti tanácsi választások megtartásának pillanatában 456 444-en iratkoztak fel valamelyik külön választói névjegyzékre. Ebből a szempontból a magyar közösség volt a legaktívabb: a 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezren iratkoztak fel.

A több mint félmillió kisebbségi szavazó közül ezúttal 462 759-en adhatják le voksukat közvetlen választáson, négy nemzeti közösség pedig, amelyek választói névjegyzékeire 44 424 szavazó iratkozott fel, elektorok által választja meg nemzeti tanácsát. Az idén a magyar, albán, askáli, bosnyák, bolgár, bunyevác, vlach, görög,  egyiptomi, német, lengyel, roma, román, ruszin, szlovák, szlovén, ukrán és a cseh kisebbségi közösség választhatja meg közvetlenül nemzeti tanácsát, a macedón, horvát, montenegrói és az orosz nemzeti közösségek prdig elektori választást tartanak. Ennek értelmében összesen 22 közösség választja meg nemzeti tanácsát november első vasárnapján. A lengyelek és az oroszok most először választanak nemzeti tanácsot. Jelenleg 21 nemzeti tanácsot tartanak nyilván az országban, azzal a megjegyzéssel, hogy ezek közé sorolják a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségét is, amely pillanatnyilag a 22. a kisebbségi önkormányzatok listáján.

Branko Ružić arra buzdítja a nemzeti kisebbségek képviselőit, hogy október 31-én éjfélig minél többen iratkozzanak fel a választói névjegyzékükre, hiszen enélkül nem élhetnek alkotmányos és törvényes jogukkal, azaz nem adhatják le voksukat november 4-én. A polgárok a lakóhelyük szerint illetékes helyi önkormányzat hivatalában kérvényezhetik a feliratkozást a külön választói névjegyzékre. Ehhez egyetlen dokumentumra, személyi igazolványukra van szükség.

– Arra kérem a nemzeti kisebbségek képviselőit, hogy iratkozzanak fel a választói névjegyzékükre és november 4-én menjenek el szavazni, hiszen ezzel hozzájárulnak a nemzeti tanácsok, a nemzeti kisebbségek kisebbségi önkormányzati szerve legitimitásának magasabb szintre emeléséhez – fogalmazott Branko Ružić.

A vajdasági magyarság kisebbségi önkormányzatának 35 képviselői helyéért  két jelöltlista verseng: a Magyar Összefogás – listavezető mgr. Hajnal Jenő, az MNT aktuális elnöke – és a Magyar Mozgalom–Zsoldos Ferenc – listavezető dr. Zsoldos Ferenc. A Magyar Összefogás és a Magyar Mozgalom is teljes, azaz 35 jelölt nevét tartalmazó listával indul a választásokon.