2024. március 29., péntek

U Beogradu se otvorila Karika

Posetioce očekuje šarenolik program u mađarskom kulturnom centru

Krenuli su sa radom u kulturnoj zajednici Karika, koja je osnovana sa ciljem da ujedini Mađare u Beogradu i sve one osobe koje se tako osećaju. Otvaranje je bilo 8. septembra u ulici Karalja Vladimira br. 56, nedaleko od centra u Beogradu, gde su se u lepom broju okupili svi zainteresovani.

Prema rečima osnivača, svi su sa oduševljenjem prihvatili ovu inicijativu.

-Program je za vikend zaključen velikim uspehom, i u subotu i u nedelju je bila puna kuća. Neverovatno sam radosna što već imamo preko 60 članova - rekla nam je Anet Tokić Varga, jedna od osnivača Karike. Trudimo se da pružimo program za svaki uzrast. Imamo program i za decu kojima je maternji jezik mađarski ili srpski, držimo kurseve mađarskog jezika i odraslima, i nadamo se da ćemo oformiti i jedan klub bebe-mame. Pored toga, planiramo filmske večeri na kojima će se prikazivati mađarski filmovi sa srpskim titlovima, biće večeri sa organizovanjem kviza kao i kuvanje kotlića. Imamo mnogo ideja, videćemo za koje će biti interesovanja, takođe smo otvoreni za ideje drugih. Sa mnogo ljubavi očekujemo porodice, sve generacije, Mađare, Srbe i sve ostale koje zanima kultura - nastavila je Anet, i rekla da su već počeli sa radom, da će 14. septembra biti veče filma, a 22. kuvanje kotlića, gde su dobrodošli svi posetioci. Iako je rad sa decom počeo ovih dana, bile su potrebne veoma duge pripreme za to. Tržili smo idealno mesto na kojem će se svi osećati kao kod svoje kuće, nabavljali smo sredstva za rad, knjige, osmišljavali smo sam izgled zajednice, ali se sav trud isplatio.

-Puno smo radili, ali smo zadovoljni jer smo uspeli ovo mesto da pretvorimo u veoma lep ambijent. Na otvaranju smo rekli: svačija pomoć nam je dobrodošla, jer bi voleli da zajednički doživljavamo ovo mesto. Za sada nam je prostor mali, ali vremenom ćemo videti, ako bude potrebe proširivaćemo se - rekla je Ilona Ugrini, drugi osnivač Karike, sa kojom su zajedničkim snagama i sa puno elana započeli ovaj rad i nadaju se da će dugo godina istrajati. Cilj im je da obezbede jedno takvo mesto u Beogradu, gde će se sve generacije dobro osećati, gde će moći slobodno da se zabavljaju, razgovaraju, da se bave mađarskom kulturom.

Među dugoročnim ciljevima su i organizovanje većih dešavanja, izleta, mađarsko obdanište, škola vikendom kao i časovi folklora.

Otvaranju su prisustvovali: Collegium Hungaricum, predstavnici Mađarskog konzulata u Beogradu, profesori Beogradskog fakulteta Hungarologije, mađarske porodice iz Beograda i oni Srbi koji vole mađarsku kulturu.

O programima koji će se organizovati u Kariki, može se informisati na Facebook stranici www.facebook.com/KUDKarika