2024. április 19., péntek

Épülnek az akadálymentes stégek

A Topolyai-tó fejlesztésére jelentős támogatás az EU-tól

Mozgáskorlátozott polgártársaink között is többen szeretnek horgászni, számukra sok esetben gondot jelent azonban már a vízpart akadálymentes megközelítése is.

Akadálymentes mólók a Topolyai-tavon (Tóth Péter felvétele)

Akadálymentes mólók a Topolyai-tavon (Tóth Péter felvétele)

A topolyai-tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület felismerte ezt a problémát, és a mozgáskorlátozottaknak szeretne segíteni a tóparton külön a számukra kialakításra kerülő akadálymentesített horgászstégekkel. Linder Zoltán, az egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a helyi vállalkozók segítségét is kérték az elképzelés megvalósításához.

– Örvendetes, hogy a felhívásra rövid idő alatt több vállalkozó is jelentkezett. A tó déli részén, a Mezőgazdasági Iskola közelében, a gáthoz közeli részen meg is kezdték a stégek megépítését. Ezeket szabvány szerint alakítják ki, és négy mozgássérült akár egyszerre is használni tudja majd. A stégek körül a nádvágást, a növényzet folyamatos „karbantartását” is tervezik, hogy folyamatosan használható legyen. A munkálatokat az egyesület önkéntesei, valamint a Telekrendezési Közvállalat és a Komgrad Kommunális Közvállalat dolgozói végzik. A védetté nyilvánítást követően a Telekrendezési Közvállalatnak az illetékességébe tartozik a tó és környékének védelme, karbantartása. A felhívásra jelentkező vállalkozóknak köszönhetően a stégek faanyaga és az odavezető akadálymentes út kibetonozásához az épületanyag is már biztosított – tudtuk meg Linder Zoltántól, aki elmondta azt is, hogy a Kurfis Prom, a Milovanović Fatelep és az EM Commerce adományából építik meg a mólókat. Továbbá megtudtuk azt is, hogy a mozgássérülteknek most épülő két, négyszemélyes stégen kívül még néhányat megépítenek majd a közeljövőben.

– Az önkormányzat folyamatosan figyelmet szentel a tó és környékének rendezésére. Mintegy 1 millió dinárt fordítottak a strand rendbetételére és bővítésére az idény megkezdése előtt. A Bajmoki Dubrava vállalat megtisztította a tó bizonyos részét a nádtól és a hínártól, valamint sóderrel töltötte fel a fürdőzésre előirányzott partszakaszt és annak tágabb környékét. Az év elején áramelosztó szekrények kiépítésére is sor került a strand mentén – nyilatkozta a Tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja. A 2,7 milliós befektetés során 5 álló elosztószekrényt helyeztek el, melyek segítségével megoldották a meglévő és a jövőben kiépítésre kerülő kereskedelmi objektumok áramellátását. A kivitelező a zombori Somborelektro Kft. volt. A strand környékének tisztán tartására és rendezésére is nagy hangsúlyt fektetnek, ezzel a feladattal a közmunkaprogramon keresztül a Komgrad Közvállalatot bízták meg. A tó körüli sétány további kiépítésére 36 millió dinárt irányoztak elő a költségvetésben. A tervek szerint mintegy 5 km-es szakaszon épül majd tovább a sétány. Az autós kemping kiépítésének első szakasza lezárult, ez a Topolyai-tó északi partjánál levő fenyvesben található. Kislinder Gábor községi elnök elmondása szerint jövőre ezt is be szeretnék fejezni, hiszen idegenforgalmi szempontból további lehetőségeket rejt a terület, amit a városvezetés szeretne kiaknázni. Mindezt egy IPA-projektumnak köszönhetően, ugyanis európai uniós forrásokból 240 ezer eurós támogatást fordíthatnak fejlesztések kivitelezésére a topolyaiak.