2024. március 28., csütörtök

Vállvetve apával

Férfiak Klubja: Az édesapák vigyék munkahelyükre a szünet első napján gyermeküket!

A Férfiak Klubja kezdeményezi, hogy az apák napját követő hétfőn, amely a tanítási szünet első napja, az apák magukkal vihessék gyermeküket a munkahelyükre – közölte Bedő Imre, a szervezet alapítója egy mai sajtótájékoztatón Budapesten.

A Vállvetve apával elnevezésű kezdeményezés célja, hogy a gyerekek megismerhessék édesapjuk munkáját, lássák őket hozzáértőn végezni feladataikat, bepillanthassanak „titkos életükbe”.

Bedő Imre elmondta: a férfiak általában több időt töltenek a munkahelyükön, mint a nők, és ilyenkor a család számára láthatatlanok. A program célja, hogy a gyermekek láthassák, „kik vagyunk, amikor nem vagyunk”. Kitért arra: a szabadidős közös programok mellett a munkahelyi együttlét újfajta kapcsolatot teremt a szülő és gyermeke között. Az apa és a gyermek kölcsönösen büszke lehet egymásra, és a munkaadó is megtapasztalhatja, hogy munkavállalói családban élnek. Hozzátette: a programot idén kísérleti jelleggel hirdették meg, de ha pozitívak a visszajelzések, jövőre szélesebb körű kampányt indítanak.

Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint fontos, hogy legyenek az apaszerep fontosságát és felelősségét megmutató kezdeményezések. A kormány igyekszik segíteni, hogy a férfiak megteremthessék a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, hogy könnyítsenek azokon a terheken, amelyeket a családoknak viselniük kell. Elmondta: szeretnék támogatni a „döntés szabadságát”, ezért nem egy fajta családmodellben, megélhetési struktúrában gondolkodnak. Mint mondta, a gyedet ma 142 ezren veszik igénybe, közülük 11 ezren férfiak.

Beneda Attila szólt arról is, hogy a magyar férfiakat biztatni kell az apaságra, hiszen a 40 év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyermeke, a teljes férfitársadalomnak pedig 40 százaléka gyermektelen. Ezen az arányon minden eszközzel változtatni kell – mondta.

A Férfiak Klubját 2013-ban alapította Bedő Imre közgazdász, hogy erősítse a férfi-nő szerepeket és kapcsolatokat, és segítse a férfiakat az apává válásban. A szervezet országszerte és a határon túl is apa-fia köröket és táborokat, Férfiak Klubja csoportokat működtet.