2024. április 23., kedd

Olakšati početak

Robert Otot: Tokom godine pokrajina ulaže jednu milijardu dinara za poljoprivredne subvencije

Tri nova konkursa su najavljena početkom nedelje u Pokrajinskom poljoprivrednom sekretarijatu, gde je fokus prvenstveno na mladim poljoprivrednicima i preduzetnicama, ali istovremeno računaju i na druge zainteresovane strane. 

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Ovi konkursi mogu biti od velike pomoći u pokretanju ili unapređenju rada. Pitali smo zamenika ministra poljoprivrede, vode i šumarstva Roberta Otota o detaljima i saznali da su prve i bespovratne pomoći za start-up, koji služi potrebama početnim gazdinstvima, sa budžetom od 200 miliona dinara. Ovo je veliko poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, dvostruko je veće sada. Dalje dobre vesti su da, za razliku od 2017.godine, kada je pokrajina preuzela 75 posto delimičnog finansiranja pre oporezivanja, sada to može da iznosi 90 posto. Stoga, preduzetnik starosti od 18 do 40 godina treba da plati samo deset procenata vrednosti investicije i sam plaća porez, što može dati ogroman podstrek uspešnom početku rada. Zahtev za učešće mogu podneti oni koji ispunjavaju starosnu dob, a nakon 1.januara su registrovali svoje gazdinstvo ili to još nisu uradili. Ovi poslednji će biti obavezni da poštuju ovu obavezu do trenutka zaključenja ugovora. Prijava se može podneti i na osnovu fakture koju je detaljno opisao Otot. Takođe, mogu se razmatrati ciljevi uzgoja biljaka i stočarstva, a investicije mogu biti uključene u tender, kao što su kupovina višegodišnjih voćnjaka, stoke, uzgoja i slične opreme. Vrednost investicije mora biti između 500 000 i 1 500 000 dinara, do 21.maja traje konkurs. Zainteresovani treba da prilože jednostavan poslovni plan, a model ovog plana može se naći na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, što olakšava pripremu. 

Na raspolaganju je još jedna ponuda sekretarijata za sto miliona dinara, što omogućava kupovinu opreme za hladnjače. Može se nabaviti oprema potrebna za čuvanje, pripremu, čišćenje i sortiranje voća i povrća. Pokrajinski fondovi za ovo su 60% a za žene i one mlađe od 40 godina iznosi 70%. Visina investicije mora da dostigne 200 000 dinara, a sekretarijat može odobriti iznos između 100 000 i 4 500 000 dinara, u zavisnosti od vrednosti investicije. Ovde se može podneti zahtev za predračun ako je vrednost investicije veća od 500 000 dinara. Rok za registraciju je 25.maj.

Za vinare i uzgajivače gljiva očekuje se okvir od 30 miliona dinara. Deo investicije bez poreza je 50%, dok je za žene i one mlađe 60%, ali investicija mora biti najmanje 200 000 dinara.  Na jedan konkurs se može dobiti grant između 100 000 i 2 500 000 dinara. Preduzeća i pravna lica se mogu prijaviti do 15.juna, što mogu učiniti i predračunom.

Prethodni konkursi prijavljeni u sekretarijatu za sisteme navodnjavanja, postavku folija, zaštitu od prirodnih nepogoda, poljoprivrednu opremu i podršku pčelarima, biće otvoreni do 15.maja. Otot je skrenuo pažnju zainteresovanima da mogu dobiti više informacija o bilo kom konkursu putem telefona kao i na veb stranici sekretarijata.

Kao što smo saznali, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će 2018.godine potrošiti skoro milijardu dinara za podršku poljoprivrednicima, a svima nam je u interesu da što više ljudi iskoristi date mogućnosti.