2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Vettel nyert a Ferrari keserédes versenyén

Két négyszeres világbajnok és a bahreini koronaherceg (Fotó: MTI/AP)

Két négyszeres világbajnok és a bahreini koronaherceg (Fotó: MTI/AP)

Két futamot követően Sebastian Vettel maximális pontszámmal vezeti a Formula–1-es világbajnokságot, a németnek viszont a Bahreini Nagydíjon sem volt könnyű dolga: taktikát kellett váltania, miközben a Ferrari nagyot hibázott a bokszban.

A melbourne-i szezonnyitóval ellentétben a sivatagi országban a Ferrari az egész hétvégén némi tempóelőnnyel rendelkezett a Mercedesszel szemben, a csillagos márka esélyeit pedig tovább rontotta, amikor kiderült, hogy Lewis Hamiltonra öt rajthelyes büntetés vár soron kívüli váltócsere miatt. A brit így csak a 9. helyre sorakozhatott fel a rajtrácson, miközben a Ferrari kisajátította az első rajtsort Vettel vezetésével.

A rajtnál a 200. F1-es futamát teljesítő Vettel megtartotta a vezetést, Valtteri Bottas azonban beférkőzött Kimi Räikkönen elé. A mezőny közepén a második kör kezdetén Lewis Hamilton akadt össze az időmérős balesete miatt szintén hátrábbról induló és őt előzni próbáló Max Verstappennel, amiből a holland jött ki rosszul, bal hátsó gumija ugyanis defektet kapott, és autóján olyan sérülések keletkeztek, hogy már nem is tudta folytatni. A Red Bull hétvégéje pillanatok alatt ment a kukába, hiszen szinte ezzel egy időben az 5. helyen haladó Daniel Ricciardo autója is megállt, a csapat pár kör után kezdhetett is csomagolni.

Vettel rajt-cél győzelmet aratott (Fotó: MTI/AP)

Vettel rajt-cél győzelmet aratott (Fotó: MTI/AP)

Hamilton ezután megkezdte a felzárkózást, egy alkalommal három autót előzött meg egyszerre a célegyenes végén, és hamar a negyedik helyen találta magát, a győzelemért folyó taktikai csata közepén. A Ferrari előbb két-, majd erre válaszul a Mercedes egykiállásos stratégiára állította versenyzőit, ezáltal pedig Bottas győzelmi esélyei kaptak nagy löketet. Amikor aztán Räikkönen másodszor kihajtott kerékcserére, drámai pillanatok következtek: a Ferrari bal hátsó kerekét nem tudták azonnal levenni, a finn ennek ellenére is megkapta az indulásra felszólító zöld lámpajelzést. A gázra lépett, de nem láthatta, hogy ezzel elsodorja a problémás kerék előtt álló szerelőjét, aki lábtörést szenvedett, és azonnal a pályakórházba szállították. Egyúttal Räikkönen is kénytelen volt feladni a futamot az elhibázott kerékcsere miatt, így eltűnt a harmadik helyről, és Vettel egyedül maradt a Mercedesek elleni csatában.

Ezt követően születhetett meg a döntés, hogy a Ferrari mégis a pályán tartja a németet, aki megpróbálja a futam végéig életben tartani a lágyabb keverékű gumikat, ez maradt ugyanis az egyetlen esélye a győzelemre. Bár Bottas vészesen megközelítette őt az utolsó körökre, Vettel végül kitartott, így megnyerte a szezon második versenyét is a két Mercedes előtt.

Az elgázolt Ferrari-szerelő (Fotó: MTI/AP)

Az elgázolt Ferrari-szerelő (Fotó: MTI/AP)

A dobogósok mögött született néhány különös eredmény. A Toro Rossóhoz a tavalyi szezon végén csatlakozott Pierre Gasly a remek negyedik helyen ünnepelhette első pontszerzését, ami nemcsak a csapat történetének egyik legjobb eredménye, de egyúttal az elmúlt három évben sokak által lesajnált Honda motor erejének bizonyítéka is. A japán márka ugyanis ezzel a legjobb helyezését szerezte azóta, hogy 2015-ben visszatért a Formula–1-be, hiszen az elmúlt három évben a McLaren oldalán is csak néhány ötödik pozíció volt a legjobbjuk. És nagy fricska ez a wokingi csapatnak is, mert bár a 7–8. helyen Fernando Alonso és Stoffel Vandoorne is pontot szerzett, a Toro Rosso formáját látva kezd megdőlni a csapat által korábban folyamatosan szajkózott elmélet, miszerint a háromévnyi szenvedésük csakis a Honda sara volt.

Erős versenyt futott Kevin Magnussen is, aki a Haas melbourne-i bokszutcai blamája után most el tudta vinni a célig az autót, és örülhetett a Saubernél a svéd Marcus Ericsson is, aki 49 futamnyi pontszerzés nélküli sorozatot szakított meg a kilencedik helyen befutva.

Ünnepel a Ferrari (Fotó: MTI/AP)

Ünnepel a Ferrari (Fotó: MTI/AP)

A Bahreini Nagydíj végeredménye: 1. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:32:01,940, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +0,6 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +6,5, 4. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) +1:02,2, 5. Kevin Magnussen (dán, Haas) +1:15,0, 6. Nico Hülkenberg (német, Renault) +1:39,0, 7. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) +1 kör, 8. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) +1 kör, 9. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) +1 kör, 10. Esteban Ocon (francia, Force India) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 50 pont, 2. Hamilton 33, 3. Bottas 22, 4. Alonso 16, 5. Räikkönen 15, 6. Hülkenberg 14, 7. Ricciardo 12, 8. Gasly 12, 9. Magnussen 10, 10. Verstappen 8 stb.

Csapatok: 1. Ferrari 65 pont, 2. Mercedes 55, 3. McLaren 22, 4. Red Bull 20, 5. Renault 15, 6. Toro Rosso 12, 7. Haas 10, 8. Sauber 2, 9. Force India 1.