2024. március 19., kedd

Elkészülhet Mátyás király szobra

A szabadkai városi képviselő-testület szavazattöbbséggel hozta meg döntését

Alig telt el egy hét, hogy legutóbb összeült a szabadkai városi képviselő-testület, máris sor került a sorrendben harmadik rendkívüli ülésre, amelynek napirendjén egyetlen napirendi pont szerepelt. A megjelent 55 képviselő a szabadkai Corvin Mátyás utcában felállítandó Mátyás-szoborról döntött.
Mint ismeretes, a szoborállítás ötlete Csákány Lajos helybeli vállalkozótól ered, aki az uralkodó egész alakos szobrát az általa működtetett kávézó közelében, a város egyik legszebb részén szeretné elhelyezni.
A pénteki képviselő-testületi ülésen abban mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék egyetértett, hogy Szabadkának szüksége van egy Mátyás-szoborra, hisz az uralkodó életműve nemcsak a város és a magyarság szempontjából bír nagy jelentőséggel, hanem az itt élő egyéb nemzetek is felnéznek rá. Abban is egyetértettek a képviselők, hogy üdvözlendő az, hogy egy helybeli vállalkozó mecénásként lép fel, és igyekszik a közösség javát szolgálni. Az ellenzék képviselői azonban rámutattak arra, hogy Mátyás király megérdemelné, hogy a szobra egy téren vagy parkosított részen álljon, nem pedig egy olyan helyen, ahol már eddig is több alkotás áll, amelyek stílusa nem feltétlenül fog harmonizálni a tervezett szoborral. Másrészt az ellenzék soraiból olyan kritikákat is hallhattunk, hogy egyes civil kezdeményezések, beadványok elbírálása hónapokat vagy akár éveket vesz igénybe, míg az ismert vállalkozó kezdeményezésének elbírálásához egy hétre volt szüksége az illetékes városi szerveknek. Ez utóbbit Haskó István, a Mozgalom a polgári Szabadkáért képviselőcsoport tagja úgy fogalmazta meg, hogy úgy tűnik, városunkban vannak kisbetűs és nagybetűs polgárok, és az utóbbiak kiemelt bánásmódban részesülnek.


A hatalmi koalíció részéről mind a Szerb Haladó Párt, mind a Vajdasági Magyar Szövetség támogatásáról biztosította a kezdeményezést. A napirendi pont körül kialakult vitában mindkét párt tagjai felszólaltak. A vita végén Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere mondta el meglátásait a szoborállítással kapcsolatban. Az ellenzék felvetésére reagálva kifejtette: a minisztériumi határidők kötik őket, ezért kellett gyors döntéseket hozni.
Végül a képviselő-testület 47 igen, 7 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta a kezdeményezést, ezzel minden akadály elhárult a szoborállítás elől.