2024. április 19., péntek

A meccset a pályán lehet megnyerni

Még nagyobb hangsúlyt kap a kommunikáció a VMSZ kanizsai szervezetében

A magyarkanizsai VMSZ helyi szervezetében február másodikán tisztújítás történt, amikor is az új elnök Bödő Marianna lett, az alelnök pedig Lackó Róbert, és a vezetőségben több fiatal is helyet kapott, hogy lendületükkel, új ötleteikkel még többet hozzátehessenek a közösségi élethez. A régi elnökség munkáját kívánják továbbvinni, ám szem előtt tartják, hogy a megkezdett munkát hasonló színvonalon és a polgárokhoz még közelebb kerülve végezzék. Arról, hogy esetleg bármiféle változtatást eszközölnek-e, illetve mik a terveik, az elnöknő, Bödő Marianna nyilatkozott lapunknak.

Tisztségbe lépésével történnek-e újítások?

– A korábbi elnökség jól bejáródott tevékenységét örököltük, és haladunk a megkezdett úton, ennek szellemében dolgozunk, de eltökélt szándékunk, hogy sokkal aktívabb szerepet vállaljunk a közösségi életben, hatványozottan értendő ez a településünk közösségi életére. A munkánknak nem látványos része, hogy hétköznapi problémákat oldunk meg, különböző érdekképviseletek fordulnak hozzánk, hogy segítsünk. Ezért testületeinken, választott tisztségviselőinken keresztül próbáljuk érvényesíteni a VMSZ politikáját.

Ez hogyan fog megnyilvánulni a gyakorlatban?

– Több módja lesz, megannyi vonalon dolgozunk. Egyrészt az elnökségünkben a régi, tapasztalt tagok mellett új arcok is vannak, öt fiatallal bővült az elnökség, ők is nagy szerepet és persze feladatot is kapnak. Mindannyiuknak van már tapasztalata, kinek civil szervezeti munkában, kinek a tájékoztatásban. Őket szeretnénk jobban bevonni a közösségi rendezvényekbe, közösségépítő programokba, szeretnénk a meglévőkhöz csatlakozni, mert sok ilyen van a településen. Mi magunk is szeretnénk ilyen programokat szervezni, sőt nagyon fontosnak tartom, hogy munkánk eredményéről rendszeresen tájékoztassuk a polgárokat, mert úgy látjuk, hogy nem mindig egyértelmű az, amikor a VMSZ valami jót tesz.

Konkrétan?

– Konkrétan sokkal inkább törekszünk a személyes kapcsolatok kialakítására a polgárokkal, erre nagy hangsúlyt fektetünk a közeljövőben. Így tudjuk hatékonyan felmérni a problémákat és az igényeket. Az elnökségből néhány embernek az lesz a feladata, hogy olyan kommunikációs vonalat alakítson ki a polgárok és a tagság felé, amelyek esetleg eddig nem voltak, vagy ha voltak, nem szervezetten működtek. Ezen azt értem, hogy éreztetni akarjuk az emberekkel a VMSZ jelenlétét, akiknek tudniuk kell, hogy van egy biztos pont, ahová fordulhatnak. Számunkra is nagyon fontos, hogy jelezzék az igényeiket, hisz első kézből így tudunk értesülni az orvosolandókról. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a fajta bizalmat az elkövetkezendő két évben még jobban kiépítsük. Magyarkanizsai helyi szervezetként elsődlegesen az a dolgunk, hogy a helyi közösség stratégiai partnerei legyünk, hogy a helyi közösség munkáját támogassuk, mivel az önkormányzat 13 települést lát el, és 13 településről kell, hogy gondoskodjon. Az utóbbi években nálunk, a mi településünkön a helyi közösség szerepe háttérbe szorult. Ez nyilván azzal is magyarázható, hogy nincs helyi járulék, és a helyi közösség tanácsának nincs saját eszköze, saját bevételi forrása, amivel gazdálkodhat, viszont ők azok, akik a településünk fejlesztéséért elsősorban felelősek. Nyilván politikai szereplőként az a cél, hogy az ő munkájukat is támogassuk. Községünkben azok a települések tudnak fejlődni, és azokat hozzuk fel magunk között példának, ahol van helyi járulék, itt is fontos lenne. Akkor tud egy helyi közösségi tanács mihez nyúlni, akkor tud járdát újítani, aszfaltozni, olyan helyi problémákat megoldani, ami a helyi közösség dolga, nem pedig az önkormányzaté.

Az emberek manapság megcsömörlöttek a politikától. Hogyan lehet megszólítani őket?

– A politikum feladata, hogy lépjen, nyisson a közösség felé. Az elfordulás következtében sajnos valóban történt szakadás, a párt szó hallatán ódzkodnak is attól, hogy támaszkodjanak a politikusokra. Ezt a bizalmat nekünk kell kezdeményezni, hogy ne úgy nézzenek a VMSZ-re, mint valami távoli, megfoghatatlan dologra, hanem hogy érezzék a párt jelenlétét, pozitív vállalását. Azt is éreztetni fogjuk, hogy mi, akik elvállaltuk ezt a szerepet ebben a helyi szervezetben, azért tettük, hogy segíthessünk, ki tudjuk használni a lehetőségeket. Bizakodásra ad okot, hogy vannak fiatal tagok.

A fiatalságot fel tudja-e karolni támogatásával?

– A céljaink közt szerepel, de ehhez az ő hozzájárulásukra is szükség van. Egymást segíthetjük olyan módon, hogy miután ők megfogalmazzák az igényeiket, mi azt segítünk kivitelezni. Bennük is kell, hogy legyen egy belső motiváció, és mi mindenben mellettük állunk. Az elmúlt másfél évben például megszaporodtak a jobbnál jobb programok az Ifjúsági Otthonban is, ez kiváló kezdeményezés, ami mellé tudunk állni, akár a helyi közösséggel és az önkormányzattal karöltve is.

Cél-e a tagság bővítése?

– Helyi szervezetünknek több mint 300 tagja van, ami igencsak szép szám. Nyilván a mi tagságunkból is vannak, akik elmentek, de a pártunk ki van épülve, inkább a szimpátia az elsődleges célunk, és a bizalom megléte. Arra törekszünk, hogy bővítsük azoknak a körét, akik szimpátiát éreznek a párt felé, és aktívak. Biztos vagyok benne, hogy ez magával hozza a helyi szervezet további bővülését.

Vannak nem aktívak is, esetleg érdekből?

– Minden nagyobb pártnál vannak kevésbé aktív tagok, olyanok is, akik azt gondolják, azonnal minőségi változás történik az életükben azzal, ha taggá válnak. Az biztos, hogy a helyi szervezeti üléseken látni, hogy legtöbbjük meggyőződésből van jelen.

Milyen meggyőződésből vállalta el ezt a tisztséget?

– Van egy hét és fél éves kislányom meg egy tíz hónapos kisfiam, és nem szeretném, ha húsz év múlva azzal állnának elém, hogy Ausztriába mennek csokit csomagolni. Meccset meg nem a lelátóról lehet nyerni, hanem a pályán.