2024. április 19., péntek
DUNA–TISZA–DUNA-CSATORNAHÁLÓZAT

Vajdaság büszkesége

Negyven évvel ezelőtt hozták létre a tartományt átszelő vízrendszert

A Duna–Tisza–Duna vízrendszer kiépítésének 40. évfordulóját ünnepli az idén a vajdasági vízgazdálkodás.

Fotó: Fehér Ildikó

Fotó: Fehér Ildikó

A jubileum alkalmából díszülést tartottak 40 év 40 percben címmel a Szerb Nemzeti Színházban, a tartományi kormány támogatásával. Vajdaság büszkesége a csatornahálózat, hiszen helyén 250 évvel ezelőtt ingoványos terület volt. Az ünnepség keretében megemlékeztek Nikola Mirkov mérnökről, aki a csatorna megálmodója, tervezője volt. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke beszédében rámutatott arra, hogy a csatornának köszönhetően csaknem 1,7 millió hektár termőföld alakult ki Vajdaságban.
– Amikor a külföldi kollégákkal beszélek, nem akarják elhinni, hogy ilyen óriási termőföldről van szó. Természetesen ezzel most nem dicsekedhetnénk, ha mérnökeink és elődeink nem fektették volna bele tudásukat és erejüket a vízrendszer kiépítésébe. A csatorna kiépítésének ötlete a második világháború után merült fel, ami abban az időben egy igen nagy vállalkozásnak számított. Az emberi kéz és elme nagy erőfeszítésének köszönhetően jött létre a csatorna, amelynek manapság igen fontos szerepe van a vízelvezetésben, az öntözésben és az idegenforgalomban – hangsúlyozta Mirović.
A tartományi kormány elnöke elmondta, hogy a csatorna teljes mértékben megfelel vízelvezető funkciójának.
– Az öntözőhálózat fejlesztése érdekében a köztársasági kormánnyal egy 100 millió dollár értékű projektumot indítottunk el – tette hozzá.
Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalat igazgatója elmondta, hogy a vízrendszer kiépítése során 639 kilométernyi csatornát ástak ki, mintegy 139 millió köbméter földet szállítottak el, valamint mintegy 26 zsilipet, 17 vízelvezetőt, 86 hidat és számos egyéb létesítményt építettek.
– A vízrendszer által mintegy 500 ezer hektár öntözött földterület nagyságát bővíteni szeretnénk. A szárazság ötévente jelentkezik, de erről is csak akkor beszélünk – mondta az igazgató.