2024. április 27., szombat

A közszféra reformjáról az IMF-fel

Épül az ugyanazon munkáért ugyanazon juttatás elve mentén működő rendszer
James Roaf és Branko Ružić (Fotó: Beta)

James Roaf és Branko Ružić (Fotó: Beta)

Az állami szféra és a közigazgatás átfogó reformjáról, modernizálásáról beszélgetett Belgrádban Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter és James Roaf, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségvezetője. A cél, hogy a közigazgatás minél hatékonyabb, gazdaságosabb és irányíthatóbb legyen – biztosította beszélgetőpartnerét Ružić. Mint hozzátette, a közszolgálatokban korábban nagyjából 2 ezer különböző munkahelyet tartottak nyilván, mostanra ezt a számot 870-re sikerült csökkenteni. Az elkövetkezendőkben az összes közszolgálatnak feladata lesz a munkahelyi besorolást összeegyeztetni a hivatalosan nyilvántartott munkahelyekkel, így többé nem történhetnek visszaélések, senki sem találhat ki nem létező munkahelyeket – magyarázta Ružić, majd elmondta, hogy az általa irányított minisztérium már előkészítette a szóban forgó területet szabályozó jogszabályok csomagját. Szavai szerint ezek a törvények egyebek mellett kitérnek a közszférában alkalmazottak munkájának igazságos elbírálására és az egységes bérrendszer – ugyanazon munkáért ugyanazon juttatást – felépítésére. Az állami közigazgatásban és a helyi önkormányzatokban pillanatnyilag nagyjából 6700 alkalmazottal foglalkoztatnak kevesebbet, mint amennyit a vonatkozó szabályzatok értelmében alkalmazni lehetne – derült ki a Ružić kabinetjében megfogalmazott közleményből.

Az IMF küldöttsége szerdán érkezett Belgrádba. Az államvezetés képviselőivel ezúttal a költségvetési folyamatokról, a közszféra reformjáról és a 2018-as állami költségvetésről tárgyalnak.

Ana Brnabić miniszterelnök az IMF küldöttségével folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatos reményeiről nyilatkozott, kifejtvén, hogy pozitív hangnemben és kedvező fejleményekben bízik. Mint hozzátette, fontos, hogy a szerbiai államvezetés képviselői tudassák a bérek és a nyugdíjak növelésével, valamint a gazdasági növekedéssel kapcsolatos álláspontjukat. Mivel a köztársasági büdzsében kedvező állapotok uralkodnak, bízik benne, hogy mindezzel kapcsolatban közös nevezőre jutnak az IMF képviselőivel – emelte ki a szerb kormányfő.