2024. április 20., szombat

Manjinskim listovima je potrebna pomoć

Dávid Csilla

Dávid Csilla

Organizatori regionalne konferencije koji se bave manjinskim i lokalnim medijima su zaključili da imaju veoma uspešnih pet godina iza sebe.U sredu na konferenciji za medije su najavili manjisku medijakonferenciju za sledećih pet godina, koja će biti evroskog karaktera.

U novosadskom ,,Jedinstvu“ na konferenciji za novinare je govorila Rozalija Ekres, direktorica lista ,,Magyar Szo“, Đorđe Vukmirović, pomoćnik sekretara za informisanje, Dalibor Rožić, zadužen za pitanja kulture u Novom Sadu, kao i Nataša Heror, predstavnik Media Pont-a.

Po Rozaliji Ekres, najvažniji zadatak lista „Magyar Szo“ kao i ostalih manjinskih listova je zadržati identitet, kulturu, kao i sačuvati jezike manjina. Naglasila je da u Srbiji, Vojvodini, manjinski mediji imaju veoma važnu ulogu, i iz tih razloga država treba da podrži njihov rad. Pokrajinska vlada na mesečnom nivou podržava rad lista ,,Magyar Szo“.

-Uprkos toj pomoći ne sedimo skrštenih ruku. Uporno tražimo načine da budemo stabilni i jaki. Pre pet godina upravo sa ovim ciljem smo organizovali prvu konferenciju za manjinske listove koji se bave njihovom situacijom. Tema serije savetovanja prošle godine je bila društvena integracija kao pojava, položaj manjinskih medija, uloga u modernom društvu, nacionalni identitet, pitanja kulture. Istaknuta tema je bila pripadnost zajednicama i njihov značaj. Kao članovi MIDAS-a, učestvujemo u seriji savetovanja u predstojećem petogodišnjem programu.

Đorđe Vukmirović, pomoćnik sekretara za informisanje je ukazao na činjenicu da je savetovanje prošle godine bilo vezano za jedan manji ljubilej. To ima veliki značaj jer danas živimo u vremenu kada se sve iz dana u dan menja. Iz tih razloga smatra da je zadatak Pokrajinskog sekretarijata kulturne, informativne i verske zajednice da i dalje podržava rad medija na jezicima manjina. Ovome će doprineti ove godine sa 264 miliona dinara.

Dalibor Rožić, zadužen za pitanja kulture u Novom Sadu je rekao da je ponosan što je grad Novi Sad bi domaćin ovakvoj vrsti konferencije, jer je ovaj grad primer multikulturalizma.

Ova serija savetovanja u velikoj meri dorinosi projektu Grad Kulture 2021.

Nataša Heror, predstavnica Heror Media Pont-a je istakla značaj prošlogodišnje sednice, jer se uspostavila saradnja sa Privrednom komorom Srbije i sa Olimpijskim odborom Srbije.

-U budućnosti, serija savetovanja će pružati mogućnosti da manjinski mediji učestvuju u razvoju egzistencije manjina, da kroz aktivnosti promovišu sport, sportske manifestacije, zdrav način života, i da se na taj način uklapaju u društvo.

Među organizatorima je Heror Media Pont, list „Magyar Szo“, Giacomelli Media, Medi Change novinarske stručno-savetodavne ustanove i Savez Medija Srbije. Podršku daje i Pokrajinski i Republički sekretarijat za kulturu i informisanje.