2024. április 26., péntek

Gyere a Zentai Baba-mama Klubba!

Klubtalálkozók, előadások, kötetlen beszélgetések

Két fiatal zentai anyuka, Tomić Edina és Kosiczky Katalin március legelején Zentai Baba-mama Klub néven egy nem formális csoportot hozott létre a Facebookon azzal a céllal, hogy összefogja a helybéli meg a környékbeli kismamákat, anyukákat, a gyermekvállalást fontolgató vagy annak kapujában álló leendő édesanyákat. Egy olyan közösséget szeretnének kialakítani, ahová a kismamák, kisbabás anyukák bátran fordulhatnak felmerülő kérdéseiket megbeszélni.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Tomić Edina elmondta, hogy szeretnék, ha kialakulna Zentán egy erős, összetartó anyukaközösség, terveik között szerepel rendszeres klubtalálkozók indítása, kreatív programok, ismeretterjesztő előadások szervezése:

– Olyan szerteágazó témákkal szeretnénk foglalkozni, amelyek minden édesanyát, leendő anyukát érintenek, így a szülés, a szoptatás és a hordozás ismertetése, népszerűsítése és támogatása is a céljaink között szerepel. Ehhez olyan előadásokat szervezünk, amelyeken hiteles, nemzetközileg is elismert és széles körben elfogadott információkat nyújtunk az érdeklődőknek, megkönnyítve ezáltal az eligazodást az információk tömkelegében.

Kosiczky Katalin azt hangsúlyozta, hogy szívügyük az édesanyák segítése szoptatási céljaik elérésében, továbbá a babák igényeit szem előtt tartó, kötődést segítő módszerek alkalmazásának inspirálása és az ehhez szükséges eszközök bemutatása:

– Mi is kisgyermekes szülők vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen kérdések merülnek föl bennünk, hol van szükség megerősítésre, támogatásra, biztatásra. Néha egy beszélgetés is elegendő hasonló cipőben járó anyukákkal, feltöltődést nyújthat egy kisgyermekes anyukákkal és gyermekeikkel közösen eltöltött pár óra, és természetesen olyan is előfordul, hogy megbízható, hiteles információra van az illetőnek szüksége ahhoz, hogy az ösztöneire hallgatva merjen a gyermekéhez fordulni, és mi mindebben szeretnénk segíteni. A dúlaság hete alkalmából a Népi Technika épületében már szerveztünk is egy előadást március 25-én, ahol Vatascsin Balázs Emese, Vajdaság egyetlen magyar dúlája tartott előadást, és természetesen további terveink vannak. Április derekán László Ágnes hordozási tanácsadó a hordozás előnyeit, módozatait ismerteti, majd májusban a születés hete alkalmából lesznek előadásaink. Megközölve ezeket az előadásokat, klubtalálkozókat tartunk, de az is elképzelhető, hogy valamelyik játszótéren találkozunk, játszunk, beszélgetünk, ismerkedünk. Az első klubtalálkozóra április 6-án, a jövő csütörtökön 17 órakor kerül sor a Ci-Fi Civil Központ székházában, és minden érdeklődőt szeretettel várunk.