2024. április 26., péntek

Juncker: "öncsonkítás" volna a brit kilépés

"Öncsonkítással" ér fel, ha a britek csütörtökön úgy döntenek, hogy kilépnek az Európai Unióból - mondta két nappal a népszavazás előtt, kedden Athénban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A Brexit a luxemburgi politikus szerint azt jelentené, hogy a britek hátat fordítanak szomszédaiknak, és elszigeteltségbe húzódnak vissza.
"A kilépés öncsonkítás volna" - húzta alá Juncker, hozzátéve: "sokszor természetesnek vesszük mindazt, amit felépítettünk, a békét országok között, melyek csak a háborút ismerték, a szabadságot, melyet a jogállam szavatol, a jólétet, mely a bolygó legnagyobb egységes piacára épül és egy olyan életmódot, melyet az egész világ irigyel".

A bizottság elnöke nyomatékosította: mindez a brit nép nélkül nem lett volna lehetséges, s a Brexit mindezt veszélybe sodorná.
"Európa erősebb együtt. Erősebbek vagyunk, ha összevonjuk erőinket. Nagyobb biztonságban vagyunk, ha vigyázunk egymásra. Nagyobb jólétben élhetünk, ha kereskedünk egymással" - hangoztatta Jean-Claude Juncker egy athéni üzleti konferencián.

Az Európai Bizottság elnöke úgy értékelte, hogy a csütörtöki népszavazás egy egész nemzedék legnagyobb döntése.

Az Egyesült Királyságban csütörtökön tartanak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e.