2024. április 26., péntek

Zentai és horgosi diákok sikere Budapesten

A múlt héten zajlott le Budapesten a Kinyílik a Világ Alapítvány szervezésében a hagyományos Petőfi Sándor Irodalmi Verseny, amelynek a Baár-Madas Református Gimnázium adott otthont. Erdélyből, Délvidékről, Kárpátaljáról és Felvidékről érkeztek a résztvevő diákok. A zentai Emlékiskola és a horgosi Kárász Karolina iskola diákjai is nagyon jól szerepeltek az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő versenyen.

– A megmérettetés idén is két, egy írásbeli és egy szóbeli részből állt, azzal, hogy ez évben az 5–6. osztályosok Mikszáth Kálmán A két koldusdiák és Zalán Tibor A rettentő görög vitéz című alkotásából, a 7–8. osztályosok pedig Tersánszky-Józsi Jenő Legenda a nyúlpaprikásról és Bródy Sándor A tanítónő című művéből kellett felkészülniük a megmérettetésre. Az elődöntőben e regények alapján kellett kitölteni a feladatlapokat, amelyeket eljuttattak Budapestre, s ezek értékelése után Zentáról négy hatodikos diák jutott tovább a verseny fináléjába, ahol derekasan helyt álltak – mesélte napilapunknak Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai Emlékiskola irodalomtanára. A versenyen Nagy Anikó második helyezést ért el az 5–6. osztályosok mezőnyében, de ezenkívül a legszebb művészi szavalatért járó díjat is neki ítélték oda. Lukinity Nikoletta harmadik helyezést ért el, Csízik Boglárka pedig szóbeli dicséretben részesült a versmondásáért. Boglárka egyébként két nappal az irodalmi verseny előtt részt vett a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási Versenyen is, amelyen a középmezőnyben végzett.

A gyerekek rengeteget készültek a versenyre – jegyezte meg Gyöngyi, aki elmesélte azt is, hogy ezek a versenyekre a felkészülés általában hét-nyolc hónapot vesz igénybe, s az iskolai órákon kívül is találkoztak a szakkör tagjai, s megbeszélték a feladatokat.

A már több mint egy évtizede megrendezésre kerülő versenyről a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola három diákja kiemelkedő helyezésekkel és külön elismeréssel tért haza. Felkészítő tanáraik Horvát Hilda, Kávai Bózsó Ildikó és Karácsonyi Krisztina voltak.

– A Petőfi Irodalmi Verseny célkitűzése, hogy szervezők és résztvevők egyaránt erősítsék a nemzeti összetartozást, a határok ellenére is ápolják a közös anyanyelvet és irodalmat. A verseny döntőjére hagyományosan a nemzeti összetartozás napjához legközelebb eső hétvégén érkeznek a diákok tanáraikkal. Ennek fontosságáról közös istentiszteleten emlékeztek meg a résztvevők, valamint koszorút helyeztek el a gimnázium kertjében álló életfa-szobornál, amely a magyarság lelki egységét, örök összetartozását, egymásra utaltságát szimbolizálja – hallottuk Karácsonyi Krisztinától.

Az 5–6. osztályosok mezőnyében I. helyen végzett Fujkin Zsófia, valamint a szervezők különdíjában részesült saját versért, míg a 7–8. osztályosok közül II. helyezett lett Berényi Edina. Szintén különdíjjal jutalmazták Szél Grétát a művészi versmondásért. A verseny mellett gazdag program várta a versenyzőket, a három nap alatt többek közt ellátogattak az Ady Emlékházba, a Petőfi Irodalmi Múzeumba és az Operába is – mondta Karácsonyi Krisztina.