2024. május 2., csütörtök

Vučić: Választások lesznek

A Szerb Haladó Párt vasárnapi közgyűlésén Aleksandar Vučić pártelnök döntést hozott az előrehozott választások megtartásáról: előrehozott választások lesznek. Azzal indokolta döntését, hogy tisztázni kell a reformokat akadályozó társadalmi összetűzéseket.

- Választásokra megyünk, győzni megyünk. Nem kívánom veszélybe hozni az ország jövőjét. A kiadások kicsik lesznek, kisebbek, mint valaha és amíg a polgárok döntést nem hoznak a választásokon én továbbra is ugyanúgy dolgozom a kormányban, mint eddig is. Amikor a politikai ellenfeleink azt mondják, hogy változásokat akarnak, akkor kötelességünk a polgárokra bízni a döntést. Sohasem féltünk a nép akaratától - mondta a pártelnök.

Arra figyelmeztette a párt tagjait, hogy tisztességes és jó kampányt tartsanak.

-  Az előttünk álló előrehozott választások nagyon nehezek lesznek. Nagy ostobaság a választások előtt alábecsülni az ellenfeleket. A választások után tenni ugyanezt aljasság. Tiszta szívvel kell győznünk – hangsőlyozta Vučić.

Vučić a párt közgyűlésén kiemelte: kormánya megkezdte a változtatásokat Szerbiában, az ország most politikailag és gazdaságilag is stabil, a szorgalmas munkának köszönhetően pedig a nagyhatalmak partnerévé is vált. A főbizottsághoz szólva kifejtette: teljes mandátumra van szükség a súlyos döntések meghozatalához, hogy az ország a gyökeres reformok végrehajtása után 2020-ban az EU kapujában álljon.

- Ezért nem csak kérem, hanem úgy is döntöttem, hogy ma a választások megtartásáról határozzunk. A győzelemért Szerbia jövője érdekében! - jelentette be a pártelnök.

Szavai szerint amióta a haladók átvették a hatalmat, állandó ellenállásba ütköznek, azért, mert le akarnak számolni az oligarchák, politikusok és bűnözők szövetségével, amelynek nem érdeke, hogy Szerbia fejlődjön.

- Leszámolunk velük és saját körünkben azokkal is, akik személyes gazdagodásukra használják a hatalmat. Az ellenállás központja, ebben a kormányban, egy méltóságteljes haladó Szerbiában és a reformok politikájában is az előző, rossz kormányok által létrehozott elit – mondta.

Szavai szerint az általuk bevezetett intézkedések, amelyektől korábban mindenki menekült azonnal ellenségeket hozott nekik, de ettől függetlenül büszke a kormánya munkájára, mert visszaadták Szerbia tekintélyét a világban, méghozzá olyant, amire az újkori történelemben nem volt példa.

- Olyan társadalmat akarunk, amely a nehéz munka mellett áll. Azt szeretnénk, hogy Szerbia mondja meg nekünk, hogy ugyanazt akarja-e amit mi – mondta a pártelnök.

Az SZHP a közvélemény-kutatások szerint több mint 50 százalékos támogatottsággal rendelkezik.
A parlamenti választást várhatóan áprilisban, az önkormányzati és a vajdasági tartományi választással egy időben tartják majd. Szerbiában legutóbb 2014-ben tartottak – akkor is előrehozott – parlamenti választásokat. A vezető politikai erőt képviselő SNS akkor azzal indokolta a rendkívüli voksolás kezdeményezését, hogy nagyobb politikai támogatottságra van szükségük a gazdasági reformok végrehajtásához.