2024. április 30., kedd

Wifi Horgoson, Oromon és Adorjánon

Megfigyelőrendszer és a gyógyfürdő fejlesztése tartományi pénzből

Tartományi támogatásnak köszönhetően hamarosan már hat Magyarkanizsa községbeli településen lesz olyan nyilvános pont, ahol a lakosok ingyenesen, drót nélkül csatlakozhatnak az internetre. Magyarkanizsa, Martonos és Tóthfalu után Horgoson, Oromon és Adorjánon alakítanak ki wifi hotspot pontokat, köszönhetően az idei nyertes pályázatnak, amelyről pénteken írták alá a szerződést a község vezetői. Huzsvár Ervin alpolgármester számolt be a nyertes projektumokról.

– A hordozható számítógépek és okostelefonok térhódításával, mondanom sem kell, hogy manapság milyen fontossá vált az internet-hozzáférés, célcsoportként itt főleg a fiatalokra gondolok. Az ingyenes internet-hozzáférés mellett az sem mindegy, hogy milyen minőségű a szolgáltatás, itt 512 Mbit/s gyorsasággal akár egyszerre húsz felhasználója is lehet. Amennyiben szükség mutatkozik rá, hogy ennél több, akár száz felhasználó használja a szolgáltatást, akkor 256 Mbit/s gyorsasággal lehet internetezni – mondta Huzsvár.

A drót nélküli internetes pontok kialakítása összesen 240 ezer dinárba kerül, ebből 204 ezer dinárt a tartományi titkárság finanszíroz. A továbbiakban az internet-hozzáférési pontok fenntartásának költségeit az önkormányzat állja.

Ennél nagyobb értékű beruházás az általános iskolák biztonságát szolgáló pályázat, melynek keretében a horgosi és az oromhegyesi oktatási intézményben szerelnek fel 8-8 biztonsági kamerát. A megfigyelőrendszer 823 ezer dinárba kerül, a tartományi titkárság pedig az összeg mintegy 80%-át, azaz 690 ezer dinárt ítélt meg erre a projektumra.

A legnagyobb értékű támogatást, 4,5 millió dinárt a Magyarkanizsai Gyógyfürdő kapta a gyógyiszap-terápia fejlesztésére. Dr. Slobodanka Drndarski, a gyógyfürdő igazgatója elmondta, hogy ezt az összeget a gyógyiszapkonyha kialakítására és a szükséges felszerelés beszerzésére fordítják, ezenkívül lehetővé teszik, hogy az intézmény mindkét épületében legyen iszapfürdőzési lehetőség.

– A titkárság által megítélt összeg mellett saját eszközből körülbelül 6 millió dinárt fordítunk majd az építészeti munkálatokra, ugyanis a jövőben a gyógyiszappakolás mellett az iszapfürdőzésre is lehetőség lesz a fürdő központi épületében is, s nemcsak a terápiás, hanem a wellnessrészlegben is alkalmazható lesz.